Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο και τη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων των δήμων στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθώς και για την ανάδειξη των Διοικητικών Συμβουλίων στις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, τέθηκε προς συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Καρδίτσας. Στην παρέμβασή του ο Χρ. Τέγος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξηγώντας γιατί καταψηφίζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επισήμανε ότι το σύστημα εκλογής, που προωθείται μ' αυτό, στόχο έχει να διαμορφώσει τον κατάλληλο συσχετισμό δύναμης στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ, ώστε αυτά τα όργανα να παίζουν αποτελεσματικό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και τόνισε ότι συντηρείται το αντιδημοκρατικό πλαίσιο εκλογής των Δημοτικών Συμβουλίων που περιορίζει την εκπροσώπηση των δυνάμεων του ΚΚΕ. Ως παράδειγμα ανέφερε την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου το ΚΚΕ με ποσοστό 11,7% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, θα βγάλει μόνο 5 αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ (ποσοστό 4%) - κλέβουν τα 2/3 της εκλογικής δύναμης το ΚΚΕ στη Θεσσαλία! - και δε θα έχει καμία έδρα στο 21μελές ΔΣ της ΠΕΔ. Επισήμανε ακόμα ότι δεν κατοχυρώνεται η ελάχιστη εκπροσώπηση κάθε δήμου, αλλά ούτε και η αναλογική, με αποτέλεσμα δήμοι μικροί σε πληθυσμό να στέλνουν περισσότερους αντιπροσώπους από άλλους μεγαλύτερους. (Π.χ., ο Δήμος Καστοριάς, με 36.000 κατοίκους, στέλνει 14 αντιπροσώπους, ενώ ο Δήμος Ελασσόνας, με 37.200 κατοίκους, μόνο 5 και ο Δήμος Αμαρουσίου, με 69.000 κατοίκους, μόνο 3). Οι θέσεις του ΚΚΕ, σημείωσε ο Χρ. Τέγος, είναι:
1. Εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων και όλων των Οργάνων της Τοπικής Διοίκησης (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ), με απλή αναλογική, με βάση τα αποτελέσματα του α' γύρου των δημοτικών εκλογών.
2. Η εκλογή αντιπροσώπων από κάθε ΠΕΔ για τη ΓΣ της ΚΕΔΕ να γίνεται ανεξάρτητα από την εκλογή των ΔΣ των ΠΕΔ (χωριστή ψηφοφορία). Γι' αυτό το ζήτημα - είπε - υπάρχει θετική δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθήνας, Τμήμα 12, αριθμ. απόφασης 676/2005.
3. Να μην υπάρχει περιορισμός στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων όπου υποχρεωτικά προβλέπεται η συμμετοχή δημάρχων.
Οι θέσεις αυτές τέθηκαν για ψήφιση στη συνεδρίαση και στην ψηφοφορία που έγινε οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταψήφισαν την πρώτη και ψήφισαν υπέρ των δυο άλλων.
ΠΗΓΗ:Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου