Οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ για τα νέα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Mε την επισήμανση να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΚΕ απέστειλε τις παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης για τις διατάξεις του Π.Δ. «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας», δηλαδή για τα νέα-μετά την εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ-συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτές διατυπώθηκαν τόσο από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, όσο και από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, που συνεδρίασε την Παρασκευή, 1η Απριλίου. Ειδικότερα η ΚΕΔΚΚΕ πρότεινε, να διευρυνθούν οι σκοποί λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πέραν αυτών που ορίζονται στο Π.Δ., με έμφαση στην προώθηση και εκπόνηση προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ κ.α. Επίσης υπογραμμίζεται ομόφωνα πως: 
-Το Π.Δ. θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή στις εκλογές όλων ανεξαιρέτως των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.
-Να διατηρηθεί η αναλογία δημάρχων και δημοτικών συμβούλων (19-12 αντίστοιχα) στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. 
-Η εκλογή και των δύο κατηγοριών αιρετών (δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) ανά συνδυασμό για τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ να γίνει όπως γίνεται σήμερα, δηλαδή εναλλάξ μέχρι την πλήρωση του αριθμού των εδρών κάθε συνδυασμού. 
-Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενώσεων να δημιουργηθούν Τοπικές Επιτροπές ανά νομό υπό την προϋπόθεση ότι εντός των ορίων του υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις δήμοι. 
-Στην περίπτωση που προκύπτει μονοπρόσωπη εκπροσώπηση της μειοψηφίας του δήμου στην ΠΕΔ, τότε αυτή να προέρχεται από την μείζονα μειοψηφία.
-Σε περιπτώσεις πλέον του ενός να προβλέπεται και η εκπροσώπηση της ελάσσονος μειοψηφίας. 
-Για τη χρηματοδότηση των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτείνεται να ισχύσει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. 
-Τέλος ζητείται η ψήφιση διάταξης που να επιτρέπει τις μετατάξεις του προσωπικού των ΤΕΔΚ.Κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ πρότεινε τα εξής: 
-Κριτήριο για την εκπροσώπηση των δήμων στις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ να είναι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ο πληθυσμός, όπως προβλέπεται στο προτεινόμενες διατάξεις του Π.Δ. 
-Ο αριθμός των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Ν. Αττικής να αυξηθεί στα 434 και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στα 362.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου