Ποιές μεθόδους διαχείρισης προτείνουν οι βιομήχανοι των σκουπιδιών

Τη λήψη άμεσων μέτρων που θα μειώσουν δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων, αλλά και ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2016, προτείνει ο ΣΕΒΙΑΝ, δηλαδή ο φορέας που εκφράζει τους βιομήχανους των σκουπιδιών, στον οποίο συμμετέχουν μερικοί από τους πιο ισχυρούς παίκτες, με πιο γνωστή την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα. Αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΕΒΙΑΝ είναι οι παρακάτω: 
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ 
1.       Κομποστοποίηση Προδιαλεγμένων Οργανικών.
·         Ανάπτυξη Καφέ Κάδου σε όσους Δήμους το επιθυμούν, αξιοποιώντας το ΕΜΑΚ με δυναμικότητα μέχρι και 60.000 τ.
·         Δημιουργία Πιλότου κομποστοποίησης 20.000 τ. οργανικών αποβλήτων στην Ελευσίνα. Το σχήμα θα είναι ΡΡΡ, δηλαδή κοινή επιχείρηση  Δήμου Ιδιωτών και η μονάδα θα γίνει σε δημοτική έκταση, ενώ θα γίνεται ταυτόχρονα ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, γεγονός που μειώνει δραστικά το κόστος λειτουργίας. Η Περιφέρεια θα συνδράμει την αδειοδότηση, ενώ θα εξεταστεί και η επιδότηση από το ΕΠΕΡΑ ή άλλο πρόγραμμα.
·         Ο σύνδεσμος είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάθε προσπάθεια Δήμου που επιθυμεί σε δικό του χώρο να δημιουργήσει ανάλογη υποδομή.
2.        Ανακύκλωση υλικών (Μπλε Κάδος)
·         Αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής σε ΚΔΑΥ με δυναμικότητα 300.000 τ. ενώ συλλέγεται υλικό 200.000 τ. ετησίως.
·         Βελτίωση της ποιότητας καθώς το 32-34 % είναι μη αξιοποιήσιμο υπόλειμμα.
·          Άμεση εγκατάσταση γραμμής ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών με χρήση σύγχρονων συστημάτων σε ΕΜΑΚ, γεγονός που θα οδηγήσει σε ανάκτηση 20.000 τ.
·         Επικοινωνιακή Πολιτική, Κάδοι, Ενημέρωση για υλικά σε Μπλε Κάδο)
3.       Ενεργειακή Αξιοποίηση RDF
·         Αδειοδότηση σε Καμάρι και Αλιβέρι.
·         Επιδότηση μέσω ΕΕΑΑ του RDF  της ΕΜΑΚ - κατά τα πρότυπα της σύμβασης ΕΕΑΑ, ΑΓΕΤ, ΕΣΔΚΝΑ, ώστε να είναι βιώσιμη η περεταίρω κατεργασία του καυσίμου και η ενεργειακή του αξιοποίηση.
·         Ανάλογα κίνητρα για αξιοποίηση του υπολείμματος των ΚΔΑΥ που σήμερα οδηγούνται σε ταφή.
Τα μέτρα αυτά που κοστίζουν ελάχιστα (προϋπολογίζονται σε 10 εκ. ευρώ) και δεν απαιτούν Νέες Εγκαταστάσεις,  επιτυγχάνεται:
1.       Η εκτροπή από την ταφή 350.000 τ/ε απορριμμάτων. (δυναμικότητα Κερατέας μόλις 127.500 τ/ε)
2.       Η εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις μας έως το 2013.
3.       Την παραγωγή χρήσιμων υλικών και ενέργειας από υλικά που καταστρέφονται με την ταφή 
Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ 2015/2016
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και η Μελέτη των Τεχνολογιών προσδιορίζουν  το πλαίσιο των νέων εγκαταστάσεων που αφορούν τα σύμμεικτα απορρίμματα και του τρόπου της διαχείρισης της, στην  Αττική.
·          Στοιχεία του σχεδιασμού αυτού αποτελούν: 
o        Η Απάντηση στο ερώτημα μετά το ΧΥΤΑ της φυλής, τι?
o        Η συνολική ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων ικανοποιεί τις υποχρεώσεις έναντι τις κοινοτικής νομοθεσίας για το 2013 και ακόμα βρίσκεται κοντα στο να ικανοποιήσει και αυτούς του 2020.
o        Χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων σε υφιστάμενες ΟΕΔΑ, αποτρέπει τη καθυστέρηση λόγω χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης και προσφυγών.
o        Κυριαρχία της τεχνολογίας της Μ.Β.Ε έναντι της απευθείας καύσης.
o        Ισορροπία μεταξύ της παραγωγής καυσίμου και κόμποστ (αφού μαζί με τις λοιπές εγκαταστάσεις, υφιστάμενες και αυτές που αφορούν προδιαλεγμένα απορρίμματα από 900.000 τ. παράγεται κόμποστ και από 900.000 τ. παράγεται  SRF
Οι Θέσεις του ΣΕΒΙΑΝ σχετικά με θέμα αυτό, είναι :
1.       Η ιεράρχηση των στόχων της διαχείρισης όπως έχουν  τεθεί από τη κοινοτική νομοθεσία είναι απόλυτα ορθή και επιβάλει προτεραιότητα σε ανάκτηση και ανακύκλωση έναντι της ενεργειακής αξιοποίησης, καθώς και προτεραιότητα της ενεργειακής αξιοποίησης έναντι της ταφής. Ο στόχος αυτός πρέπει να ικανοποιείται με την υιοθέτηση ως ακολούθως:
a.       Την επιβολή κανόνων ανάκτησης υλικών ανακύκλωσης και στο ρεύμα του συμμείκτου, αφού πλέον αυτό είναι τεχνικά εφικτό σε ποσοστά 80% για τα μέταλλα, 60 %  για τα πλαστικά, 20% για το χαρτί και χαρτόνι, 10 % για το γυαλί.
b.      Η παραγωγή καυσίμου να ανταποκρίνεται σε προδιαγραφές της βιομηχανίας (τσιμέντου, Ενεργειακών  Σταθμών), ώστε να είναι βεβαία η δυνατότητα απορρόφησης του.
2.       Οι λύσεις που θα υιοθετηθούν, θα πρέπει να είναι ανοικτές σε όλες τις τεχνολογίες χωρίς αποκλεισμούς και ταυτόχρονα :
a.       Να είναι δοκιμασμένες τεχνολογίες με επιτυχείς αναφορές ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές χώρες
b.      Να επιτυγχάνουν κατά το δυνατό συμπληρωματικά αποτελέσματα ανά εγκατάσταση (όχι παντού κόμποστ ή καύσιμο).
c.        Να εξασφαλίζουν το μικρότερο δυνατό υπόλειμμα προς ταφή, απαλλαγμένο κατά το δυνατό από οργανικές προσμίξεις.
d.      Να εξασφαλίζουν το βέλτιστο ενεργειακό ισοζύγιο ή τουλάχιστον την ενεργειακή αυτάρκεια των εγκαταστάσεων.
e.      Να επιτυγχάνουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις στη προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας καθώς και στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας  των εργαζομένων.
3.       Είμαστε υπέρ της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων σε ένα τέτοιο επιχειρηματικό σχεδιασμό, όμως  υπό τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες θεωρούμε ότι πρέπει με προσοχή να επανεξεταστούν:
a.       Οι δυνατότητες και οι επιθυμίες επιχειρηματικών φορέων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να επενδύσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα
b.      Οι εγγυήσεις που θα απαιτηθούν από τη πλευρά των επενδυτών
c.       Οι δυσκολίες που προκύπτουν από το υψηλό κόστος του χρήματος που θα επιβαρύνουν τα δημοτικά τέλη
d.      Τέλος με δεδομένες τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, αν πλέον είναι εφικτό ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συνολικού έργου ως διάδοχο του υφιστάμενου ΧΥΤΑ.
4.       Εναλλακτικά θα μπορούσε να εξεταστεί το Κυπριακό μοντέλο ή αυτό που εφαρμόζεται σε ΗΠΑ, δηλαδή της κατασκευής και λειτουργίας έναντι ετήσιου  ανταλλάγματος για συγκεκριμένο διάστημα (δεκαετίας) με εγγύηση αποτελέσματος έναντι της αμοιβής του λειτουργού και κατανομή των ωφελημάτων από τις πωλήσεις των  προϊόντων.
5.       Στη περίπτωση αυτή και με δεδομένη τη πλήρωση της δυναμικότητας του υφισταμένου ΧΥΤΑ περί τα τέλη του 2013 μέσα του 2014 θεωρούμε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η περίπτωση της άμεσης δημοπράτησης με τη μέγιστη δημόσια χρηματοδότηση, του πιο ώριμου έργου που δίνει μια άμεση λύση.
6.       Η ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου καυσίμου είναι ένα θέμα που απαιτεί άμεσα λύση, είμαστε οι τελευταία χώρα στην Ευρώπη με μηδενικά αποτελέσματα στον τομέα. Η τσιμεντοβιομηχανία έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει αφού αδειοδοτηθεί να τις αναπτύξει, κάτι τέτοιο ευνοεί πρώτα από όλους την ίδια τη βιομηχανία αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
7.        Η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ενεργειακή βιομηχανία πρέπει να δώσει το παρόν όχι ως παίκτης που μέσω αδιαφανών διαδικασιών ευνοεί συγκεκριμένα ξένα συμφέροντα έναντι άλλων (εγχωρίων ή ξένων) αλλά σα φορέας που θα αναλάβει συγκεκριμένους ενεργειακούς στόχους που συνάδουν με τη φυσιογνωμία του.
8.       Διαφωνούμε με τη μαζική καύση του συνόλου της ποσότητας των προς διαχείριση απορριμμάτων γιατί με δεδομένη την περιορισμένη  ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών θα καταστρέφονταν πολύτιμες πρώτες ύλες και γιατί θα είχαμε μια συγκέντρωση υπολογίσιμων ποσοτήτων ρύπων σε μία περιοχή.  Δεν θα την αποκλείαμε ωστόσο σαν μια μερική λύση στο συνολικό πρόβλημα υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης.   

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου