Οδηγίες προς …πλοηγoυμένους, από την Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων

NIKOΣ ΧΑΤΖΗΤΡΑΚΟΣΙΑΣ
Θυμάσθε, οι παλιότεροι, τις οδηγίες προς ναυτιλομένους, από τα δελτία ειδήσεων της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Το ίδιο, περίπου, εφάρμοσε κι η Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων. Μόνο που επειδή εν προκειμένω, υπάρχουν πλοηγούμενοι και όχι ναυτιλόμενοι, η Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων δίνει στους γονείς συμβουλές, σχετικά με τον τρόπο που θα εξασφαλίσουν ασφαλή πλοήγηση, τουτέστιν «σερφάρισμα», των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Αφορμή για την πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων, αποτέλεσε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας ασφαλούς πλοήγησης. Ιδού οι οδηγίες, που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες: 
                                      ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Μάθετε τη χρήση και τις λειτουργίες του Διαδικτύου μαζί με τα παιδιά σας και θυμηθείτε πως η δική σας φοβία για το “άγνωστο” Internet είναι κακός σύμβουλος.
2. Εγκαταστήστε τον υπολογιστή των παιδιών σε δωμάτιο όπου υπάρχει άνετη πρόσβαση ώστε να μη δίνετε την εντύπωση ότι είναι κρυμμένος ή απαγορευμένος.
3. Μάθετε στα παιδιά σας πώς να αξιολογούν πληροφορίες που βρίσκουν σε έναν ιστότοπο. Αν μια ιστοσελίδα έχει ωραία εμφάνιση δε σημαίνει ότι και το περιεχόμενό της είναι αληθινό.
4. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν στο Διαδίκτυο, σε χώρους ανταλλαγής απόψεων (chat rooms, facebook κτλ.), καθώς και για την ύπαρξη ιστοσελίδων με ανακριβείς πληροφορίες ή ακατάλληλο υλικό.
5. Μάθετε τα παιδιά σας, να σας εμπιστεύονται οτιδήποτε τα κάνει να νιώθουν άβολα. Να θυμάστε ότι η πρόσβαση σε δίκτυα με ακατάλληλο περιεχόμενο γίνεται συχνά τυχαία.
6. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μη δίνουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία σε ανθρώπους που έχουν γνωρίσει στο Internet και να μη συμπληρώνουν ηλεκτρονικές φόρμες τις οποίες ζητούν ορισμένες ιστοσελίδες.
7. Παροτρύνετε τα παιδιά σας να μην ανοίγουν ποτέ μηνύματα, ή σελίδες από ανθρώπους που δεν τους γνωρίζουν, καθώς μπορεί να περιέχουν επικίνδυνους ιούς.
8. Συμβουλεύετέ τα να μην απαντούν σε απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα και να σας ενημερώνουν αν τα συναντήσουν.
9. Μάθετε για τους φίλους που έκαναν τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο και συζητήστε μαζί τους γι’ αυτούς. Βεβαιωθείτε ότι δε θα τους συναντήσουν χωρίς την έγκριση και την παρουσία σας και εξηγήστε τους γιατί.
10. Είναι προτιμότερο να είστε παρόντες κατά τη χρήση του Internet από τα παιδιά.
11. Εξετάστε τη χρησιμοποίηση ειδικών φίλτρων προστασίας και αξιοποιείστε τις ειδικές μηχανές αναζήτησης για ιστοσελίδες με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλες για παιδιά
12. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια χρόνου στο διαδίκτυο, τονίζοντας τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο και ενθαρρύνοντας τις επιπλέον εξωσχολικές εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητές τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου