Σε εκκαθάριση τα Δημοτικά Ραδιόφωνα

Νταρζάνου Α.
Εφημερίδα Αυγή-01/04/2012

Λύση - σοκ για τα δημοτικά ραδιόφωνα προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να... διευκολύνει τη "λύση" τους και να απαλλάξει τους Δήμους από τους εργαζόμενους, ενδεχομένως και χωρίς αποζημίωση. Η ρύθμιση φαίνεται να αφορά κατά κύριο λόγο τους δημοτικούς σταθμούς "Ξένιος" του Δήμου Φυλής και "Επικοινωνία" του Ν. Ηρακλείου -και οι δύο στον νομό Αττικής-, αλλά ενδεχομένως και σειρά άλλων ραδιοφωνικών σταθμών της περιφέρειας, όλοι με κύριο χαρακτηριστικό ότι αποτελούν "βαρίδι" για τους Δήμους, ανεξαρτήτως κόστους. Με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την Τοπική Ανάπτυξη, Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η κυβέρνηση προβλέπει ότι:
α) «Σε περίπτωση 'λύσης' υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, η δραστηριότητά τους δεν μεταφέρεται». Απαγορεύει δηλαδή με κατηγορηματικό τρόπο τη μεταφορά της δραστηριότητας τους στον Δήμο. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), υπάρχει θέμα συμφωνίας με το άρθρο 102 του Συντάγματος, που προβλέπει τεκμήριο αρμοδιότητας στους Δήμους για τοπικές υποθέσεις.
β) Οι οφειλές των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τρίτους, «περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού τους, ανεξαρτήτως αν αυτό μεταφέρεται ή όχι, μπορούν να καταβάλλονται από τον οικείο ΟΤΑ, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά το στάδιο της εκκαθάρισής τους, ή μετά το πέρας αυτής, έπειτα από σχετική εισήγηση των εκκαθαριστών και αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του». Αυτό σημαίνει ότι τυχόν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις δεν κατοχυρώνονται, αλλά αποτελούν αντικείμενο... διαπραγμάτευσης με τον "εκκαθαριστή, ο οποίος θα αποφασίσει για το ύψος και τον χρόνο της εξόφλησης".
γ) Για «το προσωπικό των ως άνω επιχειρήσεων εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις». Είναι ασαφές το μέλλον των εργαζομένων στις υπό "λύση" δημοτικές επιχειρήσεις. Θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες των δήμων; Με ποια κριτήρια; Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της εργασίας τους;

ΠΟΕΣΥ: Δεν υπήρξε διάλογος
Η ΠΟΕΣΥ (Oμοσπονδία Συντακτών) με υπόμνημά της στους αρμόδιους υπουργούς διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη συνταγματικότητα και την αοριστία των διατάξεων, τονίζει ότι δεν προηγήθηκε κανένας ουσιαστικός διάλογος, ενώ σημειώνει ότι η ρύθμιση "μάλλον προξενεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει". Σύμφωνα με καταγραφή της ΠΟΕΣΥ, μετά την "άνοιξη της ραδιοφωνίας", στα τέλη της δεκαετίας του '80, σήμερα, στον "χειμώνα", θύματα του "Καλλικράτη" και των Μνημονίων, έχουν απομείνει μόλις 12 Δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, μετά από σειρά λουκέτων και στη συνέχεια απολύσεων, ατομικών συμβάσεων εργασίας, μειώσεων μισθών. Μέσα σε δύο δεκαετίες τα δημοτικά ραδιόφωνα μετατράπηκαν από φορείς τοπικής δημοσιότητας και ανάπτυξης σε υποδοχείς πελατείας των δημάρχων και προσωπικά εργαλεία προβολής του όποιου έργου τους.
* "Αθήνα 9,84". Απασχολεί για το ραδιόφωνο, το ξενόγλωσσο πρόγραμμα και το site 200 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, εκ των οποίων 90 συμβασιούχοι.
* "Κανάλι 1" (Πειραιάς): Απασχολεί 30 δημοσιογράφους.
* "Ράδιο Επικοινωνία" (Ν. Ηράκλειο Αττικής): 15 δημοσιογράφους.
* "Ξένιος" (Φυλή): 16 δημοσιογράφους.
* "FM 100" Θεσσαλονίκης: 45 δημοσιογράφους.
* Λάρισα: 3 δημοσιογράφους.
* Βόλος: 5 δημοσιογράφους.
* Γιάννενα: 3 δημοσιογράφους.
* Τρίπολη: 5 δημοσιογράφους.
* Πρέβεζα: 2 δημοσιογράφους.
Ο Ρ/Σ "Ξένιος" του δήμου Φυλής έχει σιγήσει, καθώς παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Η εταιρεία βρίσκεται σε λύση και εκκαθάριση και παραμένει άγνωστο πόσοι εργαζόμενοι θα περάσουν στις υπηρεσίες του δήμου και πόσοι όχι. Ο σταθμός "Επικοινωνία" έχει επίσης πολλά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Στη Θεσσαλονίκη ο δήμος προχώρησε σε γερή μείωση κόστους του ραδιοφώνου και της TV100, από 6 εκατ. τον χρόνο σε λιγότερα από 3, με μειώσεις μισθών, απολύσεις και μετατάξεις εργαζομένων. Ωστόσο, ο εξοπλισμός τους παραμένει απαρχαιωμένος (η τηλεόραση δεν εκπέμπει ψηφιακά), ενώ συνεχώς στο δημοτικό συμβούλιο συνεχίζει να τίθεται θέμα κόστους. Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να μετατρέψει τηλεόραση και ραδιόφωνο σε διαδημοτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μοιράζεται το κόστος τους. Ο "Αθήνα 9,84", υπό τη νέα δημοτική αρχή επίσης, μείωσε το λειτουργικό του κόστος στο μισό, γύρω στα 6 εκατ. τον χρόνο, όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Εν τω μεταξύ, απολύθηκαν 90 δημοσιογράφοι και άλλοι αναγκάστηκαν σε παραίτηση. Ο προϋπολογισμός του 2012 για τη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας (ΔΕΡΑ), που περιλαμβάνει ένα ιντερνετικό ξενόγλωσσο πρόγραμμα και έναν διαδικτυακό τόπο, έχει μειωθεί περαιτέρω, σε 4,8 εκατ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου