ΕΥΘΥΜΙΑ ΔΕΔΕ «Η Διατροφή των παιδιών»

ΕΥΘΥΜΙΑ ΔΕΔΕ
Πολύτιμες συμβουλές για τη σωστή διατροφή των παιδιών έδωσε στους γονείς η Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε. Η ομιλήτρια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου,  για  την παιδική παχυσαρκία που όπως είπε, αποτελεί  αυξημένο πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες, προσθέτοντας πως η Ελλάδα  κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη. Η ομιλήτρια πρόσθεσε, πως οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην παιδική παχυσαρκία  είναι: Γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα) , διατροφικές συνήθειες, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες (σε μια οικογένεια που δεν υπάρχουν χρήματα υπάρχει τάση να καταναλώνονται σε ποσότητα αμυλώδεις τροφές (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι πατάτες) , έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και  προβλήματα υγείας.  Η Ευθυμία Δέδε, τέλος πρόσφερε στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την Ημερίδα, δύο χρήσιμα έντυπα, προσφορά της Επιστημονικής Ομάδας «Λόγω διατροφής», με πολύτιμες συμβουλές και μυστικά διατροφής για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
Να λοιπόν  οι δέκα χρήσιμοι κανόνες για παιδιά και γονείς:

                                         Οι 10 κανόνες της διατροφής του παιδιού
1.    Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες με τα γεύματα ή τα σνακ σας. Προκαλέστε τα παιδιά, να σας μιμηθούν. 
2.    Ψωνίστε φαγητά και τρόφιμα μαζί τους και εξηγήστε την προέλευση κάθε τροφίμου.
3.    Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα και «χρίστε» τα παιδιά σας βοηθούς μαγείρους. Ετοιμάστε ένα φαγητό με 30% λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το έτοιμο.
4.    Ανταμείψτε τα παιδιά σας για τη συμβολή τους στην κουζίνα και τις επιτυχίες τους.
5.    Επιδιώξτε τα οικογενειακά γεύματα, φροντίζοντας το κλίμα γύρω από το τραπέζι να είναι ευχάριστο.
6.    Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας με ποικιλία τροφών, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειώνονται με διαφορετικές γεύσεις.
7.    Περιορίστε τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης. Η χρήση της να μη γίνεται για περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα. Επίσης αποφύγετε το οικογενειακό γεύμα να γίνεται με αναμμένη τηλεόραση.
8.    Να είστε σωματικά ενεργοί. Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα. Περπατήστε, τρέξτε και παίξτε μαζί τους, αντί να κάθεστε στο περιθώριο.
9.    Γίνετε ένα καλό υγιεινό πρότυπο. Σερβίρετε φαγητά που ν’ αρέσουν στα παιδιά σας και δοκιμάστε νέες γεύσεις όταν τα παιδιά είναι πολύ πεινασμένα.
10. Εμπιστευτείτε το ένστικτό της πείνας του παιδιού. Μην επιμένετε να τελειώσει το πιάτο του ένα δεν το επιθυμεί. Διδάξτε του, να σερβίρεται μόνο του, βάζοντας τη σωστή ποσότητα φαγητού.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου