Απολύσεις υπαλλήλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ειδικότητες Διοικητικού, Λογιστικού, Διοικητικού-Λογιστικού και Γραμματέων, προβλέπει το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο. Στο στόχαστρο του νόμου μπαίνουν οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι ξεπερνούν τους δέκα ανά Δήμο ή Νομικό Πρόσωπο και ο αριθμός τους είναι μικρότερος του 30% του συνόλου των υπαλλήλων του ίδιου κλάδου και ειδικότητας, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού πρέπει να στείλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις σχετικές καταστάσεις εντός δέκα ημερών. Για τους Δήμους Αχαρνών και Φυλής τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ως προς το ποσοστό του 30% κι έτσι δεν είναι δυνατό, καθώς οι Δήμοι είναι κλειστοί, λόγω της απεργίας, να προσδιορισθεί αν θα γίνουν απολύσεις. Εκτιμάται ακόμα ότι, ως προς το ποσοστό του 30% θα πρέπει να υπάρξει επεξηγηματική εγκύκλειος. Ιδού το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τους 153 Βουλευτές:
1. Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι οργανικές θέσεις οι οποίες απαριθμούνται στη συνέχεια κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.: Οι θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών: αα) είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά φορέα και ββ) ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 30% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων που υπηρετούν στον οικείο φορέα. Στο συνολικό αριθμό των υπαλλήλων του φορέα που λαμβάνεται ως μέγεθος αναφοράς υπολογίζονται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τα νοσοκομεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.
2. Οι υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται τίθενται σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.2 του παρόντος.
3. Εντός τριών (3) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι Διευθύνσεις προσωπικού των φορέων που καταλαμβάνονται από τις υποπαραγράφους Ζ2 και Ζ3 αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατάλογο των ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι: α) τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της οργανικής τους θέσης. β) τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.
4. Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι Διευθύνσεις προσωπικού των φορέων της περίπτωσης 1 αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: α. τον αριθμό των οργανικών θέσεων που καταργούνται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο του παρόντος, καθώς και αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, καταλαμβάνουν τις καταργούμενες οργανικές θέσεις. β. τις πράξεις με τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι, κατ’ εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.3 του νόμου αυτού.
5. Η μη αποστολή των στοιχείων των περιπτώσεων 3 και 4 εντός της ανωτέρω προθεσμίας αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου