ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΣΟ ΣΗΜΑΝΣΗΣ (ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ)
Το ίδιο και το έτερο σκυλάκι που η φιλόζωη ανάδοχός της, της έδωσε το όνομα «Μπουμπού» |
Ο αριθμός του μικροτσίπ , από το αρχείο που τηρείται στην δημοτική υπηρεσία. |
Τα πρώτα αδέσποτα εμβολιασμένα και στειρωμένα σκυλιά, με μικροτσίπ , παραδόθηκαν πριν λίγες μέρες στο Δήμο Φυλής. Πρόκειται για πρωτοβουλία που έφερε σε πέρας το αρμόδιο τμήμα για τα ζώα (αδέσποτα και δεσποζόμενα) της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Φυλής, σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ. ΚΕ. Π.ΑΖ).
Καθ’ υπόδειξη ζωόφιλων κατοίκων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία (Ν. 4039 ΦΕΚ Α 15 2- 2- 2012), η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Φυλής ήρθε σε επικοινωνία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.ΑΖ, στο οποίο και κατέθεσε έγγραφο αίτημα για τ’ αδέσποτα σκυλιά που έχρηζαν φροντίδας . Ακολούθως το ΔΙ.ΚΕ.Π.ΑΖ τα περισυνέλλεξε παρουσία των ίδιων των ζωόφιλων πολιτών και του αρμόδιου υπαλλήλου του Δήμου Φυλής, ώστε να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις, την ιατρική φροντίδα που απαιτούσε η κάθε περίπτωση καθώς και την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή τους . Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τοποθέτηση μικροτσίπ (ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης-ηλεκτρονική ταυτότητα με τα στοιχεία τους), τα δύο αδέσποτα σκυλιά επέστρεψαν στην τοποθεσία απ’ όπου περισυλλέγησαν για ν’ αφεθούν ελεύθερα, παρουσία των πολιτών που αιτήθηκαν την περίθαλψή τους. Το βέβαιο είναι, πως έπεται συνέχεια, καθώς η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Φυλής δέχεται αιτήματα σε καθημερινή βάση. Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και φιλόζωοι πολίτες του Δήμου Φυλής, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας 210-2410711.
Ιδού και μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμνεους
1. Τι είναι το μικροτσίπ-microchip ( ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης)
Το microchip είναι μια ηλεκτρονική ταυτότητα που τοποθετείται (εμφυτεύεται) από κτηνίατρο στο λαιμό του ζώου μας χωρίς νάρκωση, γρήγορα και απλά. Κάθε microchip έχει μοναδικό αριθμό (15ψηφιο κωδικό συνήθως) και πρέπει να καταχωρηθεί στα στοιχεία μας ως ιδιοκτήτες που είμαστε. Η τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας όπως λέγεται στα ελληνικά το microchip έγινε υποχρεωτική σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για σκύλους και γάτες.
Αρχικώς λοιπόν, εφόσον τοποθετηθεί το microchip, φροντίζουμε ο κτηνίατρος να μας δώσει ένα αντίγραφο με τον κωδικό του microchip για το βιβλιάριο του ζώου αλλά και να στείλει με φαξ ένα ακόμα αποδεικτικό καταχώρησης στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο που έχει βάση δεδομένων με όλα τα microchip.
Πώς λειτουργεί το microchip; Σε περίπτωση λοιπόν που χάσουμε το ζώο μας, πρέπει να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο και κυρίως τον ΠΚΣ, στο παραπάνω τηλέφωνο δηλώνοντας τον αριθμό του microchip ώστε να είμαστε καλυμμένοι και να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και να μπορέσουν να μας εντοπίσουν αν το βρει κάποιος. Φυσικά, πρέπει αυτός ο κάποιος που θα βρει το ζώο, να ενδιαφερθεί και να το πάει σε κτηνίατρο όπου θα γίνει έλεγχος με scanner. Διαβάζοντας τον αριθμό του microchip, ο κτηνίατρος μετά καλεί στον ΠΚΣ, λέει τον αριθμό και βλέπουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και έτσι μας ειδοποιούν ότι βρέθηκε το ζώο μας!
Γι' αυτό το microchip θεωρείται σωτήριο, καθώς αποτελεί μια ταυτότητα που όμως δεν κόβεται ή χάνεται από το κολάρο.Επίσης, σε περιπτώσεις εγκατάλειψης σκύλων με καταχωρημένο microchip μπορεί να γίνει σχετική καταγγελία-μήνυση.
2. Τι είναι το ΔΙ..ΚΕ.Π.ΑΖ.
( Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων)
3. Νόμος 4039 ΦΕΚ Α 15 2- 2- 2012.
ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Η ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου