Φωτό αρχείου από την Τρίπολη |
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Όσο η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΣΔΚΝΑ από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο σε εξειδικευμένο διεθνές συνέδριο -που στοίχισε 40.000 ευρώ- συζητούσαν τα διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων, το Λεβίδι Αρκαδίας πνιγόταν στα σκουπίδια. Αιτία; Η απόφαση του δημάρχου της Τρίπολης Δημήτρη Παυλή να «θάψει» τα σκουπίδια του δήμου στο ΧΑΔΑ (χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) Λεβιδίου, ύστερα από την άρνηση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου να μεταφερθούν αυτά στη Φυλή. Και μπορεί να πέρασαν στα «ψιλά» οι τριτοκοσμικές εικόνες με τα ανθρώπινα οδογράγματα στην είσοδο του ΧΑΔΑ Λεβιδίου, που βρίσκεται σε περιοχή Natura, ωστόσο φανερώνουν ότι οργανωμένο σχέδιο επεξεργασίας σκουπιδιών δεν υπάρχει.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η παράνομη χωματερή του Λεβιδίου σφραγίστηκε το καλοκαίρι του 2012, με το Δήμο Τρίπολης να βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ επειδή ο χώρος αυτός λειτουργούσε παράνομα, δεν ήταν περιφραγμένος και τα απορρίμματα διατίθονταν εντός του ΧΑΔΑ ανεξέλεγκτα, χωρίς να καλύπτονται με χώμα (όπως ανέφερε η σχετική απόφαση). Άλλωστε, οι λόφοι σκουπιδιών που συσσωρεύονται από το 2013 στους δρόμους της Τρίπολης οφείλονται στο κλεισίμο της παράνομης αυτής χωματερής, που βρίσκεται σε έκταση Natura, στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου.
Οι λύσεις που δόθηκαν στο πρόβλημα; Η μεταφορά, σε πρώτη φάση, των αρκαδικών σκουπιδιών στη Φυλή και σε δεύτερη φάση η υλοποίηση της ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας, έργο που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ωστόσο, νωρίτερα από το 2016, η μονάδα αυτή υπολογίζεται ότι δεν θα ξεκινήσει να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Πελοποννήσου.
Και με τα απορρίμματα της Τρίπολης να είναι «ανεπιθύμητα» στον ΧΥΤΑ της Φυλής, ύστερα από την ανάδειξη της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής-που έχει εξαγγείλει και το κλείσιμο του χώρου στη Φυλή-η Τρίπολη βρέθηκε παγιδευμένη στα σκουπίδια. Ως αποτέλεσμα, η μόνη εναλλακτική είναι η μεταφορά τους στο ΧΑΔΑ Λεβιδίου, με το δήμαρχο να διαβεβαιώνει-προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις- ότι θα υπάρχει μόνιμα πυροσβεστικό όχημα.
Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, κάλεσε τους πολίτες της Τρίπολης- εωσότου δεχτεί η κα Δούρου και οι όμοροι δήμοι να πάρουν ορισμένες ποσότητες- να κάνουν διαλογή στην πηγή «ώστε να μην υπάρχει τόσος όγκος απορριμμάτων αλλιώς θα χρυσοπληρώνουμε τα σκουπίδια σε κάποιον εργολάβο».
Πάντως, κατά της απόφασης του δημάρχου Τρίπολης για την μεταφορά των σκουπιδιών στο Λεβίδι κάτοικοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, δεδομένου ότι υπάρχει απόφαση από το 2011 να μην λειτουργεί ο ΧΑΔΑ κοντά στον οποίο, άλλωστε, υπάρχει ξενοδοχείο.
«Δεν έχετε χρόνο»
Η Αττική διαθέτει όλες τις...προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε Τρίπολη. Οργανωμένο σχέδιο επεξεργασίας απορριμμάτων δεν υπάρχει, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης ακυρώθηκαν και η μόνη πρακτική που προωθείται στηρίζεται στη διαλογή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την κοινωνική συμμετοχή. Πρακτικά, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες θα ξεχωρίζουν τα προς ανακύκλωση και κομποστοποίηση απορρίμματα τα οποία θα οδηγούν σε αποκεντρωμένες μονάδες (ανακύκλωσης και κομποστοποίησης).
Ωστόσο, χωρίς ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας του απορρίμματος που θα απομένει, ύστερα από τη διαλογή στην πηγή, το σχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο να ναυαγήσει. Αυτό επισημαίνουν στο Capital.gr ο πρώην αντιδήμαρχος του Τελ Αβίβ Doron Sapir και ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης απορριμμάτων της ισραηλινής πρωτεύουσας Gil Aroyo.
«Η διαλογή στην πηγή είναι απαραίτητη, αποτελεί πηγή εσόδων και σε αυτή στηρίζεται το σύστημα επεξεργασίας των απορριμμάτων στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο, δεν επαρκεί καθώς η εναπομείνασα ποσότητα αγγίζει το 40%. Επομένως, πώς θα διαχειριστείς την ποσότητα αυτή, δεδομένου ότι αποκλείουμε την ταφή; Η λειτουργία, λοιπόν, ενός εργοστασίου στην Αττική δυναμικότητας 1.500 τόνων ημερησίως θα ήταν εύλογη.
Και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας, καθώς η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι απαιτούνται 10 χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες επεξεργασίας λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη ή αντιδράσεων τοπικών φορέων, κατοίκων κ.ο.κ» σημειώνει ο Gil Aroyo, σχολιάζοντας την απόφαση της περιφέρειας Αττικής για την ακύρωση των διαγωνισμών για τα μεγάλα έργα.
«Για να είναι πετυχημένη η διαλογή στην πηγή είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επεξεργασίας και ανάκτησης των υλικών κατώτερης ποιότητας που δεν μπορούν άμεσα να ανακυκλωθούν. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο, για παράδειγμα, για τη χάρτινη μάζα που είναι αναμεμιγμένη με οργανικά υπολείμματα. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία μία μονάδα που να επεξεργάζεται ότι δεν μπορεί να ανακτηθεί άμεσα και να παράγει, φερειπείν rdf που χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τη βιομηχανία ή άλλου είδους δευτερογενές υλικό.
Απαραίτητη συνθήκη, επίσης, είναι η εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ιδρύσει ένα κέντρο περιβαλλοντικής κατάρτισης μέσω του οποίου οι νέοι εκπαιδεύονται στη διαλογή και στο πώς το σκουπίδι μπορεί να γίνει ανταποδοτικό για την κοινωνία» αναφέρει ο Doron Sapir που έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο ανακύκλωσης, το μοναδικό στον κόσμο, που συνυπάρχει με εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
Πηγή:www.capital.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου