Σχολή Γονέων στο Ζεφύρι




ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ
ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
(Κάλεσμα σε γονείς και εκπαιδευτικούς)

Η αναγκαιότητα για τη σύγχρονη οικογένεια να ανακαλύψει και να εφαρμόσει στην καθημερινή πρακτική μεθόδους, έτσι ώστε να διευκολύνει τα μέλη της να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τις μεταξύ τους σχέσεις και τις σχέσεις τους με τη ζωή, μας οδήγησε στη δημιουργία της Σχολής Γονέων. 
Ο θεσμός της οικογένειας, ως σημαντικός κοινωνικός πυρήνας και ζωντανό κύτταρο της κοινωνικής ζωής και η επιθυμία των ίδιων των γονέων να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στον γονεϊκό τους ρόλο, αποτελούν τους δύο σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχημένη έκβαση του εγχειρήματος αυτού.
Σχετικές μελέτες δείχνουν, ότι η προσωπικότητα, η ψυχική υγεία και η συμπεριφορά του ενήλικου ατόμου, διαμορφώνονται από την παιδική κιόλας ηλικία. Έτσι λοιπόν, οι επιδράσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος, συχνά κρίνονται καθοριστικές για την εξέλιξη του παιδιού και οι Γονείς γίνονται Παιδαγωγοί. Η Σχολή Γονέων έχει αποδειχτεί ένα μεγάλο και σπουδαίο σχολείο, μέσα στο οποίο μοιραζόμαστε εμπειρίες, σκέψεις και προτάσεις, ενώ οι γονείς ανακαλύπτουν μόνοι τους, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου και θεραπεύτρια οικογένειας, τις απαντήσεις στα ερωτήματα τους. 
Η Σχολή Γονέων απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, οποιασδήποτε εθνικής προέλευσης και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, σε εκπαιδευτικούς και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό, καθώς δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τις δυσκολίες τους και τις απορίες τους και να πάρουν απαντήσεις σε θέματα σωστής διαπαιδαγώγησης και διαχείρισης των ψυχοσυναισθηματικών και συμπεριφοριστικών δυσκολιών που εμφανίζονται στην προσχολική, στην παιδική και στην εφηβική ηλικία. 
Σκοπός του έργου της Σχολής Γονέων είναι η στήριξη των γονέων ή των  μελλόνυμφων που πρόκειται να ανοίξουν την δική τους οικογένεια, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. 
Αναλυτικότερα, η Σχολή Γονέων στοχεύει στο να: 
·         μεταλαμπαδεύσει γνώση, σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους.
·         ευαισθητοποιήσει πάνω σε θέματα που αφορούν τις δυσκολίες των παιδιών, εφήβων και γονέων, ώστε να υπάρχει έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων.
·         βελτιώσει την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.
·         στηρίξει ψυχολογικά όσους γονείς το έχουν ανάγκη, παρέχοντας τους συμβουλευτική υποστήριξη και λειτουργικές τεχνικές διαχείρισης των ψυχοσυναισθηματικών και των συμπεριφορικών δυσκολιών των παιδιών και εφήβων.
·         δώσει σε γονείς, μια ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους και να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
·         ενισχύσει και να προωθήσει την ψυχοσυναισθηματική ανέλιξη γονέων, παιδιών και εφήβων.

Ενδεικτική Θεματολογία που πρόκειται να καλυφθεί από την Παιδοψυχολόγο: 
1. Τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού
(ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες που περιμένουμε να αναπτύξει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του και πότε καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί αποκλίνει του «φυσιολογικού»)
2. Ο δεσμός μητέρας-παιδιού
(πώς η σχέση που αναπτύσσει το παιδί με την μητέρα του επηρεάζει την ενήλικη ζωή του και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για την καλύτερη εξέλιξη του παιδιού) 
3. Τεχνικές Επικοινωνίας
(πως μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τα παιδιά μας και με τους συντρόφους μας και με ποιες τεχνικές λύνουμε λειτουργικά τις διαφορές μας και τις συγκρούσεις μας) 
4. Τεχνικές Σωστής Διαπαιδαγώγησης και Οριοθέτησης στο σπίτι και στο σχολείο
(πώς μπορούμε να βάλουμε όρια στα παιδιά μας, όταν εκείνα «δεν μας ακούν» και πως μπορούμε να προλάβουμε παραβατικές συμπεριφορές στους εφήβους. 
5. Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
(πότε μιλάμε στα παιδιά μας για την σεξουαλική τους ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της και πώς διαχειριζόμαστε τις απορίες των παιδιών) 
6. Συναισθηματική Νοημοσύνη
(πως μαθαίνουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν, να εκφράζουν καθώς και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους όπως είναι ο φόβος, ο θυμός, το άγχος και η στεναχώρια) 
7. Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία
(Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες, πως μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένα παιδί χρήζει Ειδικής Μαθησιακής Παρέμβασης και τι μπορεί να κάνει ο γονιός και ο εκπαιδευτικός στο σπίτι και στο σχολείο αντίστοιχα, για να βοηθήσει τον μαθητή με Μαθησιακές Ιδιαιτερότητες) 
Η Σχολή Γονέων θα πραγματοποιείται τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα, η κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 2 ώρες, η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ η μέρα, η ώρα και ο τόπος των συναντήσεων θα αποφασισθεί κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους, στην πρώτη μας συνάντηση. Η Σχολή Γονέων θα φιλοξενήσει και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως παιδίατρο, εργοθεραπευτή, και λογοθεραπευτή, για την καλύτερη και σφαιρικότερη προσέγγιση των θεμάτων.
       
 Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 6 άτομα. 
Η πρώτη μας συνάντηση - γνωριμία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα προσέλευσης 17.00, με στόχο να αποφασισθεί το πρόγραμμα της Σχολής Γονέων και να διατυπώσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θέματα που τους απασχολούν και που θα ήθελαν να δουλευτούν στην Σχολή Γονέων.

Εισηγήτρια:
Παντελίδη Παναγιώτα
MSc Παιδοψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος – Ειδική Παιδαγωγός

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου Δήμου Φυλής
Μαυροειδάκος Ιωάννης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου