Στρατοπέδευσαν στη Χασιά οι κούκλες της Ελπίδας...

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς συγχαίρει την Δημιουργό Ελπίδα Βαρθολομάτου - Γεωργοπούλου 
Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος όχι μόνο αφηγήθηκε παραδοσιακές ιστορίες της Χασιάς, αλλά είπε κι ένα τραγούδι! 
 Ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σχίζας, τίμησε την εκ των στυλοβατών της Έκθεσης κα Βικεντία Σκουφά-Λιάκου
Ο Πρόεδρος του αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού η "Πάρνηθα" τίμησε για την προσφορά της στην εκδήλωση τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Φυλής κα Χρυσούλα Κρομμύδα 
Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους κι ο ιδιαίτερα αγαπητός στη Χασιά, παπά Δημήτρης Παναγακόπουλος 
Δεν είχε άδικο ο Δήμαρχος που είπε στη Χαραλαμπία Μπράνη ότι έτσι όπως στεκόταν ακίνητη την πέρασε για κούκλα. Ήταν πράγματι, Ζωντανή κούκλα ! 
Ο Γιώργος Μαυροειδής στήριξε ολόπλευρα την πρωτοβουλία 
 Αναμνηστική φωτό μαζί με τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα Ελπίδα Βαρθολομάτου - Γεωργοπούλου 
Ο Σύλλογος Αρβανίτικού Πολιτισμού η ΓΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείψει από την εκδήλωση 
Μια ξεχωριστή Έκθεση παράδοσης φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Φυλής. Πρόκειται για την έκθεση «Οι κούκλες της Ελπίδας» που εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 28 Νοεμβρίου και θα παραμείνει στο χώρο ως την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. 
Οι κούκλες-μινιατούρες  που είναι ντυμένες με  παραδοσιακές φορεσιές, είναι στην κυριολεξία οι κούκλες της Ελπίδας, αφού η διακεκριμένη δημιουργός τους ονομάζεται Ελπίδα Βαρθολομάτου Γεωργοπούλου.
Οι κούκλες της, ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αφήνοντας του τις καλύτερες εντυπώσεις.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους σε ότι αφορά στην εκδήλωση  των εγκαινίων, ακολουθούν λίγα λόγια για τη δημιουργό της Έκθεσης όπως τα ανέγνωσε η κα Ντίνα Νικολοθανάση, ανοίγοντας την πολιτιστική βραδιά.
«Σήμερα φιλοξενούμε τις κούκλες με παραδοσιακές ενδυμασίες της Ελπίδας Βαρθολομάτου Γεωργοπούλου,  μιας καλλιτέχνιδας με σοβαρή εντρύφηση στην παράδοση.
"Η Ελπίδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλλονιά, ζει στην Λειβαδιά και είναι ενδυματολόγος πολλών ερασιτεχνικών θεάτρων στη Βοιωτία, καθώς και συνεργάτης σκηνοθετών του κινηματογράφου.
Η μάνα της ήταν μοδίστρα, έτσι έμαθε από μικρή ηλικία να ράβει και η ίδια. Πριν από είκοσι χρόνια άρχισε να ασχολείται και να ράβει ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές στις κούκλες της. Έχει κάνει εκθέσεις στη Λειβαδιά, στον Ορχομενό, στην Αράχωβα και στην Αντίκυρα Βοιωτίας.
Οι κούκλες της, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών σχολικών προγραμμάτων στη Λειβαδιά. Επίσης, μέρος της συλλογής της αποτέλεσε αντικείμενο καινοτόμου εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την προώθηση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας με τον τίτλο «ΚΑΘΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ» που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Οκτώβρη του 2015.
Έχει συμμετάσχει στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ»
Επίσης είχε και έχει την ευθύνη στις εκδόσεις του δίσκου «ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΝΤΕ ΣΑΛΟΝΙΚ» της Τουρκάλας τραγουδίστριας ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ με τη συμμετοχή της ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ.
Όσο για την φετινή παρουσίαση στα «ΘΕΑΤΡΟΦΑΝΙΑ ΔΙΣΤΟΜΟΥ» στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «ΚΑΠΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» απέσπασε 3 βραβεία για τα κοστούμια της.
Οι φορεσιές που κατασκευάζει για τις κούκλες της, χαρακτηρίζονται από την πιστή τήρηση της μορφής τους, όπως παραδόθηκε σε μας από τους αιώνες.»

Στα εγκαίνια της Έκθεσης έδωσαν το «παρών» από τη Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, ο Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού η «Πάρνηθα» Γιώργος Μαυροειδής που στήριξε ολόπλευρα την πρωτοβουλία, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Ελένη Λιάκου, που συμμετείχε στο στήσιμο της Έκθεσης ψυχή τε και σώματι, ο τοπικός σύμβουλος Στέλιος Νίκας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αβράμης. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων η "ΓΡΙΖΑ", του Παραδοσιακού και Λαογραφικού Συλλόγου Καματερού "το Γιορντάνι" καθώς κι εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Φυλής. 

Αμέσως μετά τα εγκαίνια το λόγο πήρε η ψυχή της Έκθεσης κα Ελπίδα Βαρθολομάτου Γεωργοπούλου, η οποία μίλησε για τη Χασιά με λόγια από καρδιάς. «Η ίδια η Χασιά, ένα από τα μεγαλύτερα Αρβανιτοχώρια μας, είναι Παράδοση!» τόνισε η καλλιτέχνιδα, η οποία έδωσε τα θερμά της συγχαρητήρια για την Ιματιοθήκη με τις παραδοσιακές στολές που διαθέτει η Δημοτική Ενότητα Φυλής, χαρακτηρίζοντας την εφάμιλλη εκείνων του Λυκείου Ελληνίδων και της «Δόρας Στράτου». 
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η Ιματιοθήκη είναι δημιούργημα του αείμνηστου Δημάρχου Φυλής Νίκου Λιάκου. Με το που ανέλαβε η κόρη του Ελένη Λιάκου μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014, τη θέση της Προέδρου  του Τοπικού Συμβουλίου, η φροντίδα της ιματιοθήκης υπήρξε από τις πρώτες προτεραιότητες της, με την πολύτιμη βοήθεια και της κας Ευφροσύνης Αγγέλου, που αγωνίζεται καθημερινά για τη συντήρησή της.
Δικαίως λοιπόν η Ελπίδα Βαρθολομάτου Γεωργοπούλου έδωσε τα θερμά της συγχαρητήρια με την επισήμανση ότι αυτό το πολύτιμο έργο θα πρέπει να αναδειχθεί.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επίσης τιμήθηκαν οι πρωταγωνίστριες της: Η δημιουργός, καθώς και η κα Βικεντία Σκουφά Λιάκου που συνέβαλε στο στήσιμο της έκθεσης τα μέγιστα καθώς και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Φυλής κα Χρυσούλα Κρομμύδα.
Ξεχωριστή πτυχή της εκδήλωσης ήταν και η παρουσίαση της Αρβανίτικης γυναικείας φορεσιάς της Χασιάς  της ΓΡΙΖΑΣ που πραγματοποιήθηκε  από την μαθήτρια του Δημοτικού Μαίρη Δαλάκα. Η Μαθήτρια, ντυμένη Γριζοφόρα, ανέλαβε το κομμάτι της αφήγησης το οποίο κι έφερε σε πέρας με αρτιότητα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ταυτόχρονα με την αφήγηση υπήρξε ζωντανή παρουσίαση της φορεσιάς και κάθε κομματιού της ξεχωριστά, με την πολύτιμη συμμετοχή της Χαραλαμπίας Μπράνη (σε ρόλο μοντέλου) και της Ευφροσύνης Αγγέλου που την έντυσε.
Σημαντική στην παρουσίαση και στην όλη εκδήλωση υπήρξε επίσης η συμμετοχή του δασκάλου πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου, που πρόβαλε τις διαφάνειες της Αρβανίτικης φορεσιάς, καθώς και της κ. Μαρίας Καλπάκη.
Όσο για τον επίλογο των εγκαινίων ήταν κι αυτός ξεχωριστός! Ο Αντιδήμαρχος και λάτρης της Αρβανίτικης παράδοσης Σπύρος Μπρέμπος, εξιστόρησε το τελετουργικό της πρώτης συνάντησης και υποδοχής  των συμπεθέρων ενός νέου ζευγαριού στη Χασιά, έτσι όπως γινόταν στο χωρίο τον παλιό καλό καιρό,  συνοδεύοντας μάλιστα την αφήγηση κι από το ανάλογο παραδοσιακό τραγούδι.

Αυτά, με την προτροπή να ανηφορίσετε   ως τη Χασιά για να θαυμάσετε την έκθεση «Οι κούκλες της Ελπίδας» που θα παραμείνει εκεί ως τις 3 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο.
 Καρέ- καρέ η παρουσίαση της Αρβανίτικης φορεσιάς με πρωταγωνίστριες την αφηγήτρια -μαθήτρια του Δημοτικού Μαρία Δαλάκα, μοντέλο την Χαραλαμπία Μπράνη και στο ντύσιμο και την παρουσίαση της στολής της Ευφροσύνη Αγγέλου 

 Οι κούκλες και οι κούκλοι της Ελπίδας από κάθε γωνιά της Ελλάδας 


 Αληθινή κούκλα η Έλενα, σύζυγος του Αντιδημάρχου Σπύρου Μπρέμπου 
 Η Ντίνα Νικολοθανάση ήταν εκείνη που άνοιξε την Πολιτιστική Βραδιά και μίλησε για την δημιουργό 
 Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από κόσμο 
 Ο γιος του αείμνηστου Δημάρχου Φυλής Νίκου Λιάκου Γιάννης Λιάκος, παρακολούθησε την εκδήλωση με προσήλωση κι απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό, σημαντικές στιγμές της βραδιάς 
 Στολίδι της εκδήλωσης και η Ευαγγελία Παππού, μοίρασε σε όλο τον κόσμο έναν αναμνηστικό σελιδοδείκτη με την μορφή της Γροζοφόρας
 Ο Σπύρος Μπρέμπος με τη σύζυγό του Έλενα σε αναμνηστική φωτό με τις Ελπίδα Βαρθολομάτου- Γεωργοπούλου και την αγαπημένη φίλη της και θερμή υποστηρίκτρια της διοργάνωσης, Βικεντία Σκουφά- Λιάκου
 Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αβράμης με τον Τοπικό Σύμβουλο Στέλιο Νίκα
 Στην πρώτη γραμμή  της διοργάνωσης και η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελένη Λιάκου, ανάμεσα στη δημιουργό, τον Σπύρο Μπρέμπο και τις Γριζοφόρες
 Η Ελπίδα Βαρθολομάτου - Γεωργοπούλου μαζί με την όμορφη Γριζοφόρα Χραλαμπία Μπράνη 
Κι όμως! Είναι η εγγονούλα του αείμνηστου Δημάρχου Νίκου Λιάκου,(θυγατέρα του Γιάννη Λιάκου)  που παρακολούθησε την εκδήλωση στην τρυφερή αγκαλιά της γιαγιάς της 

Ακολουθούν ζωντανά στιγμιότυπα με την ομιλία της δημιουργού, την παρουσίαση της Αρβανίτικης Φορεσιάς, αλλά και την αφήγηση του Σπύρου Μπρέμπου


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου