Στα Άνω Λιόσια η Μαρίζα Κωχ…

… λάμπρυνε την εκδήλωση του Αγίου Γεωργίου στη Ζωφριά
Την καταξιωμένη ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό, Μαρίζα Κωχ, είχε την ευκαιρία να τιμήσει ο Δήμος Φυλής. Η σπουδαία τραγουδίστρια βρέθηκε στο Δήμο Φυλής, καλεσμένη του εφημέριου του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Ζωφριά, πατήρ Ιγνάτιου, ο οποίος την κάλεσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης – αφιέρωμα στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού, το βράδυ της Κυριακής 1η Νοεμβρίου.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και πιο συγκεκριμένα ο αναπληρωτής Δήμαρχος Πολεοδομίας και Πρόεδρος της Β’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Χατζητρακόσιας, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Άνω Λιοσίων Παναγιώτης Καμαρινόπουλος και η Τοπική Σύμβουλος Μαρία Χριστοπούλου, της πρόσφεραν το έμβλημα του Δήμου Φυλής, ένα ιστορικό βιβλίο με τα μοναστήρια της Δημοτικής Ενότητας Φυλής και μια ανθοδέσμη. 

«Με τις ερμηνείες σας, μας αφήσατε άφωνους!» επεσήμανε ο Νίκος Χατζητρακόσιας, ενώ ο Παναγιώτης Καμαρινόπουλος και η Μαρία Χριστοπούλου τις απηύθυναν θερμές ευχαριστίες για την παρουσία της στην εκδήλωση.
 
Την σπουδαία ερμηνεύτρια τίμησε και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα 
Κατά τα λοιπά η επετειακή βραδιά που έφερε την υπογραφή του παπα Ιγνάτιου περιλάμβανε έξυπνα κι ευφάνταστα θεατρικά σκετς και δρώμενα (γραμμένα από τον ίδιο) για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ποιήματα από παιδιά της ενορίας και εξαίσια τραγούδια. 
Ήταν μια υπέροχη βραδιά, με πρωταγωνίστρια μια ξεχωριστή καλλιτέχνιδα.

Κοντά στην Μαρίζα Κωχ βρέθηκε και τραγούδησε μαζί της και η επί 13 χρόνια βασική συνεργατιδλα της,  Λυδία Σέρβου
Λίγα λόγια για την Μαρίζα Κωχ
Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, γνωστή παράλληλα και για τη συνθετική και στιχουργική της δουλειά, που περιέχεται μέσα σε 23 προσωπικούς της δίσκους. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1944[1] στην Αθήνα από Ελληνίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα μέλος του Γερμανικού στρατού κατοχής.[2] Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια στη Σαντορίνη όπου έζησε μέχρι τα εφηβικά της χρόνια.

Υπηρέτησε την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, εισάγοντας τον ηλεκτρικό ήχο στις διασκευές της. Η μουσική της γραφή φέρει επιρροές από το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη. Ως ερμηνεύτρια εντάσσει πάντα στα ρεσιτάλ της κύκλους τραγουδιών αυτού του μεγάλου συνθέτη. Μελοποίησε ποίηση Σαπφούς,Κώστα Βάρναλη και του Έλληνα ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία. Η τελευταία της συνθετική δουλειά κυκλοφόρησε το 2009 σε ποίηση Γιώργου Σαραντάρη.

Το 1976, με «παραγγελία» του Μάνου Χατζιδάκι, η Μαρίζα Κωχ συνθέτει μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τίτλο «Παναγιά μου – Παναγιά μου» και συμμετέχει με το τραγούδι αυτό στο διαγωνισμό τηςEurovision στη Χάγη.
Από τη δεκαετία του ’70 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τραγουδώντας στα μεγαλύτερα θέατρα και σε αναγνωρισμένα μουσικά φεστιβάλ στη Δυτική Ευρώπη, στη Ρωσία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, και την Αφρική ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής.
Το 1980 είναι η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης που εμφανίζεται στην Κίνα και στο πλαίσιο διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Πεκίνο με αντίστοιχη εμφάνιση της Όπερας του Πεκίνου στην Αθήνα. Το 2009 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο φεστιβάλ International Country Music Week που διεξάγεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μάο. Διακρίνεται ανάμεσα σε συμμετοχές 32 χωρών από τις πέντε ηπείρους, και της απονέμεται το βραβείο «Best Singer». Το καλοκαίρι του 2010 ταξιδεύει και πάλι στην Κίνα ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση, της οποίας είναι επίτιμο μέλος, προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες του 29ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ISME για την μουσική εκπαίδευση. Με το πέρας του Συνεδρίου παραλαμβάνει με όλη την Ελληνική αποστολή την σημαία του 30ου Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί το 2012 στην Ελλάδα.
Ιδρύει δική της δισκογραφική εταιρία, τη VERSO MUSIC, με σκοπό την καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα και την έκδοση παιδικής δισκογραφίας. Παράλληλα, ιδρύει και το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης & Λόγου «Μαρίζα Κωχ», για τη βιωματική διδασκαλία της μουσικής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών δημιουργεί την παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού. Εκδίδει παιδικούς δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα και δίνει παραστάσεις για παιδιά με το έργο «Η Γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο». Με τα βιβλία της «Με τη Μαρίζα τραγουδώ, Ελληνικά μαθαίνω» (Εκδόσεις Σταμούλης 2010) και «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια» (Εκδόσεις Σταμούλης 2011) – που συνοδεύονται από cds- απευθύνεται σε παιδιά που ασκούνται στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Τιμήθηκε για τη μουσική της προσφορά από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων και από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως «γυναίκα δημιουργός». Είναι επίτιμο μέλος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση. Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής για τα Μουσικά Σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων.
Για τις περιοδείες της η Μαρίζα Κωχ λέει:
«Αξιώθηκα να τραγουδήσω σε πολλά από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, αλλά και σε αμέτρητα σχολεία, καφενεία, αγροτικές αποθήκες και των πιο μικρών χωριών της πατρίδας μας. Καμαρώνω το ίδιο και για το ένα και για το άλλο. Με τα τραγούδια μου θέλω να ομολογήσω όσα νιώθω ταξιδεύοντας στην πατρίδα μας. Στα δικά μου μάτια μοιάζει να είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου σε φυσική ομορφιά, σε χαρακτήρες ανθρώπων, σε ιστορία, σε μουσική, σε τέχνες, σε θρησκευτικό μεγαλείο, σε βάθος ανθρωπίνων συναισθημάτων».
Δείτε ζωντανά αποσπάσματα από την εκδήλωση στον Άγιο Γιώργη της Ζωφριάς






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου