Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Η θριαμβευτική επιστροφή του καπετάν Μελέτη στην Αθήνα



Ο καπετάνιος της Χασιάς Μελέτης Βασιλείου πήρε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου 2016 την εκδίκησή του απέναντι στην ιστορία. 
Εκατόν ενενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του (το 1826) από συντοπίτες του, που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ήταν όργανα του Αθηναϊκού κατεστημένου, επέστρεψε θριαμβευτικά στην Αθήνα. Την πόλη που ελευθέρωσε το 1821 από τους Τούρκους, επικεφαλής σώματος αγωνιστών από τη Χασιά, το Μενίδι, το Καματερό, τις Κουκουβάουνες (Μεταμόρφωση), το Μαρούσι, την Παιανία (Λιόπεσι) και τη Σαλαμίνα (Κούλουρη) με πρωτοπαλίκαρα το Θανάση Σκουρτανιώτη από τα Σκούρτα, τον Αναγνώστη Κιουρκατιώτη από το Μενίδι και τον Γιάννη Ντάβαρη από το Λιόπεσι.
 Μπορεί το κορμί του Καπετάνιου να έχει γίνει ένα με την Αττική γη, όμως επέστρεψε το πάθος του φωλιασμένο στις ψυχές των απογόνων του που χρόνια τώρα, ποθούσαν να τον φέρουν πίσω στην πύλη της Μπουμπουνίστρας, από την οποία είχε «τρυπώσει» στην κατεχόμενη Αθήνα. Από ένα περίεργο παιγνίδι της μοίρας η Μπουμπουνίστρα βρισκόταν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί ακριβώς πήραν την απόφαση να τιμήσουν τη μνήμη του ο Δήμος Φυλής και άλλοι οκτώ Δήμοι από τους οποίους κατάγονταν τα παλικάρια του.
Μαζί τους οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, η Βουλή των Ελλήνων και η Κυβέρνηση έδωσαν στην εκδήλωση την αίγλη που αρμόζει σε αυτούς που οραματίστηκαν και απέκτησαν μια ελεύθερη πατρίδα.
Πραγματικά αξιοθαύμαστοι οι νέοι που παρατάχθηκαν, με τα λάβαρά τους, φορώντας παραδοσιακές στολές, απέναντι από το τιμητικό άγημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τη Φιλαρμονική του Στρατού. Φλογερός ομιλητής ο φιλόλογος και Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, αναφέρθηκε στο χρονικό των γεγονότων εκθειάζοντας τη φιλοπατρία και την ανιδιοτέλεια των χωρικών της Αττικής που απελευθέρωσαν την Αθήνα παρά τη θέληση των βολεμένων κατοίκων της.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι το παράδειγμα των χωρικών της Αττικής πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για να ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες.
Την υπερηφάνειά του ως απόγονος του καπετάν Μελέτη που ξεκίνησε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Αθήνας εξέφρασε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Δεν παρέλειψε ακόμα να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Περιφέρειας Αττικής, στους αδελφούς Δήμους και στους πολιτιστικούς φορείς οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρών στην εκδήλωση.
Στεφάνια κατέθεσαν όλοι οι συνδιοργανωτές Δήμαρχοι, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατ. και Δυτ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου και Γιάννης Βασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Γιώργος Πάντζας κι ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και οι Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας (ΝΔ), Βασίλης Οικονόμου (ΝΔ) και Δημήτρης Καβαδέλας (Ένωση Κεντρώων). 
Από την πλευρά του Δήμου Φυλής πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος με τους Συλλόγους ΦΥΛΑΣΙΑ και ΠΗΓΗ και το χορευτικό της Δημοτικής Ενότητας Φυλής. Δυναμικό «παρών» από τη ΓΡΙΖΑ και τον ιστορικό Πρόεδρο Αλέξανδρο Σύρμα με το λάβαρο του αγώνα που φιλοτέχνησε ο Βασίλης Καμπόλης και από πολλούς Τοπικούς και Δημοτικούς Συμβούλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον επικεφαλής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Σάββα Σάββα, τους Αντιδημάρχους Γιάννη Μαυροειδάκο, Τζένη Μπάρα και Γιώργο Κρητικό, τον Πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών του Ζεφυρίου Γιώργο Κούρκουλο, τον Τοπικό Σύμβουλο Φυλής Στέλιο Νίκα κά.