Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την καθιέρωση της Εκδήλωσης στην Αθήνα ο Γιώτας

 Ο Δημήτρης Γιώτας και ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος συζητούν για την εκδήλωση μνήμης, στο Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών, στις 18 Απριλίου 2016
Ο Δημήτρης Γιώτας είναι ένας άνθρωπος που με το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο έχει συμβάλει τα μέγιστα, στην ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Αυτός ήταν ο λόγος που, πριν ακόμα προκαλέσουν τη συγκέντρωση των αδελφών Δήμων για την οργάνωση της Εκδήλωσης Μνήμης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος κι ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος έσπευσαν να τον συναντήσουν.
Γνωρίζοντας την αφοσίωσή του, στην ανάδειξη του έπους της απελευθέρωσης των Αθηνών από τον τουρκικό ζυγό, εκ μέρους των χωρικών της Αττικής και μάλιστα παρά τη θέληση των βολεμένων Αθηναίων, ζήτησαν τη γνώμη του και του απηύθυναν, τιμής ένεκεν, την πρόσκληση να εκφωνήσει το χρονικό των γεγονότων.
Εκείνος έχοντας κακή πείρα από τις προσπάθειες προηγούμενων ετών, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, ιδίως από τη στιγμή που οι δύο άντρες τον πληροφόρησαν ότι ο Δήμος Αθηναίων περιορίστηκε, απλά, να θέσει την εκδήλωση υπό την αιγίδα του. Περαιτέρω εξέφρασε την πάγια άποψή του ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε μέσα από τη συνεργασία των Δημάρχων και των Βουλευτών της Περιφέρειας να αναγνωρισθεί από την Πολιτεία η επέτειος της απελευθέρωσης ως εθνικοτοπική εορτή με τη συμμετοχή όλης της υπαίθρου Αττικής και ιδίως του Δήμου Αθηναίων.
Ο Δημήτρης Γιώτας επέμεινε στις απόψεις του παρόλο που ο Αργύρης Αργυρόπουλος κι ο Σπύρος Μπρέμπος τον διαβεβαίωσαν ότι η εκδήλωση Μνήμης θα αποτελούσε την αρχή της προσπάθειας για την καθιέρωσή της, σύμφωνα με το σκεπτικό του. Ωστόσο βοήθησε με τις γνώσεις του για τον καθορισμό του πλαισίου της εκδήλωσης κι ενθάρρυνε τη συμμετοχή της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών, του Λυκείου Ελληνίδων και του Δήμου Αχαρνών.
Στη σύσκεψη των συνδιοργανωτών Δήμων και Συλλόγων, που οργανώθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 25 Απριλίου 2016, η άποψη να είναι ομιλητής ο Δημήτρης Γιώτας εκφράστηκε κι από τον εκπρόσωπο του Δήμου Ασπροπύργου, Γενικό Γραμματέα Θανάση Χούπη. Μάλιστα η φράση του «αυτοί οι άνθρωποι κατέγραψαν την Ιστορία του τόπου» προκάλεσε συγκίνηση γιατί έφερε στη μνήμη όλων την απώλεια του Δημήτρη Καλλιέρη.
Η άρνηση του Δημήτρη Γιώτα δεν ενόχλησε τους συνδιοργανωτές Δήμους γιατί όλοι γνωρίζουν την προσήλωσή του στις αρχές και στις ιδέες του. Απεναντίας αποτέλεσε πρόκληση για να δικαιώσουν τον πολύχρονο αγώνα του.
Αλλά κι εκείνος δείχνοντας το περίσσευμα ψυχής που διαθέτει αμέσως μόλις έμαθε ότι η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία έσπευσε να κάνει δημόσια δήλωση με την οποία έδωσε συγχαρητήρια και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Επίσης, για ακόμα μια φορά, στρατεύθηκε στην υπόθεση καθιέρωσης της εκδήλωσης μνήμης, συμβάλλοντας στο διαδικαστικό μέρος, με μια μελέτη που θα τεθεί υπόψη των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων που συνέβαλαν, το 1821, στην απελευθέρωση της Αθήνας. 
Ιδού το κείμενο της δήλωσής του 
Ιδού και η πλούσια βιβλιογραφία του Δημήτρη Γιώτα: