Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

«Παγώνει» ο Δήμος και για τη νέα χρονιά τα δίδακτρα του Ωδείου




Αμετάβλητα, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση, θα παραμείνουν και τη σχολική χρονιά 2017-2018 τα δίδακτρα στο Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Φυλής, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση (30-6-17) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής.
Στην εισήγησή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία εγκρίθηκε, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Αντωνόπουλος και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Γιάννης Τέγος, αναφέρουν: «Εισηγούμαστε τα δίδακτρα του Ωδείου να παραμείνουν αμετάβλητα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός των δημοτών. Σημειώνεται πως τα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Φυλής είναι κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με τα άλλα δημοτικά και μη ωδεία. Επίσης, πολλές κατηγορίες δημοτών απολαμβάνουν ήδη σημαντικές μειώσεις ή και απαλλαγή από τα δίδακτρα (άνεργοι, ΑΜΕΑ, άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.)».
Προς ενημέρωση των δημοτών παραθέτουμε τις κατηγορίες που απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων, τις κατηγορίες στις οποίες προβλέπονται μειώσεις καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

  1. Άνεργοι γονείς ή άνεργα παιδιά – Απαλλαγή από τα δίδακτρα
Κάρτα ανεργίας και των δύο γονέων που να βρίσκεται σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες.
Για τους ενήλικες που οι ίδιοι επιθυμούν να είναι μαθητές και δεν είναι προστατευόμενα μέλη, κάρτα ανεργίας που να βρίσκεται σε ισχύ για τουλάχιστον δώδεκα μήνες.
Απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας του 2016 και το οικογενειακό εισόδημα να μη ξεπερνά τα 16.000,00 ευρώ.
Ανά οικογένεια προβλέπεται ένα άτομο να απολαμβάνει την απαλλαγή από τα δίδακτρα και για ένα όργανο. Δηλαδή δε μπορεί και γονέας και παιδί να έχουν απαλλαγή από τα δίδακτρα.

  1. ΑΜΕΑ – Απαλλαγή από τα δίδακτρα ή μείωση 50%
Πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕΠΑΑ με αναπηρία τουλάχιστον 67%. Στην περίπτωση αναπηρίας του παιδιού προβλέπεται απαλλαγή από τα δίδακτρα.
Στην περίπτωση που ΑΜΕΑ είναι κάποιος από τους δύο γονείς, μείωση των διδάκτρων κατά 50%.
Απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας του 2016 και το οικογενειακό εισόδημα να μη ξεπερνά τα 16.000,00 ευρώ.
  1. Μονογονεϊκές οικογένειες – Μείωση 50%
Αφορά οικογένειες που ένας από τους δύο γονείς έχει πεθάνει. Απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας του 2016 και το οικογενειακό εισόδημα να μη ξεπερνά τα 16.000,00 ευρώ.
  1. Φοιτητές ΑΕΙ – ΤΕΙ – Μείωση 30%
Απαραίτητη βεβαίωση φοίτησης από τη σχολή. Επίσης απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας του 2016 των γονέων και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000,00 ευρώ.
  1. Πολύτεκνοι – Μείωση 50%
Αφορά παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.
Απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας του 2016 και το οικογενειακό εισόδημα να μη ξεπερνά τα 16.000,00 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσουν οικογενειακή κατάσταση, όπου θα φαίνεται πως ένα τουλάχιστον τέκνο είναι ανήλικο, το οποίο και θα αφορά η έκπτωση.
  1. Τρίτεκνοι – Μείωση 50%
Αφορά παιδιά τρίτεκνων οικογενειών.
Απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας του 2016 και το οικογενειακό εισόδημα να μη ξεπερνά τα 16.000,00 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσουν οικογενειακή κατάσταση, όπου θα φαίνεται πως ένα τουλάχιστον τέκνο είναι ανήλικο, το οποίο και θα αφορά η έκπτωση.
  1. Περισσότερα από ένα παιδιά στο ωδείο – Μείωση 50%
Στην περίπτωση που περισσότερα από ένα παιδιά της ίδιας οικογένειας γράφεται στο ωδείο, προβλέπεται μείωση για το δεύτερο παιδί κατά 50%. Απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας του 2016 και το οικογενειακό εισόδημα να μη ξεπερνά τα 16.000,00 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσουν οικογενειακή κατάσταση, όπου θα φαίνεται πως ένα τουλάχιστον τέκνο είναι ανήλικο, το οποίο και θα αφορά η έκπτωση.
  1. Παιδιά υπαλλήλων Δήμου Φυλής και των νομικών του προσώπων – Μείωση 30%

Απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας του 2016 και το οικογενειακό εισόδημα να μη ξεπερνά τα 16.000,00 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από το γραφείο Προσωπικού του Δήμου, όπου θα φαίνεται πως ένας από τους δύο γονείς είναι εργαζόμενος στο Δήμο Φυλής ή σε κάποιο από τα ΝΠΔΔ του Δήμου».

Με την ευκαιρία επανερχόμαστε στην Μεγάλη Γιορτή Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Φυλής κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής το βράδυ της Τετάρτης 21 Μαΐου, προκειμένου να δημοσιεύουμε την ενδιαφέρουσα ομιλία του Διευθυντή του Ωδείου κ. Μελέτη Καρκαλούσου η οποία εκ παραδρομής είχε παραληφθεί από το σχετικό ρεπορτάζ 

Ο κος Καρκαλούσος μίλησε για την πολύτιμη αξία της Μουσικής στη ζωή του ανθρώπου αλλά και για τις εξαίσιες εμφανίσεις των Τμημάτων του Ωδείου στην εν λόγω βραδιά. (Για να δείτε το ρεπορτάζ για την μουσική βραδιά ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου, εκ μέρους των καθηγητών και μαθητών του δημοτικού ωδείου σας καλωσορίζω στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα της μουσικής.

Για την μουσική που το όνομα της στην Αρχαία Ελλάδα είναι συνδεδεμένο με τις 9 μούσες, θεές της μουσικής τι να πρωτοπεί κανείς..

Είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη, σε όλο το κοινωνικό φάσμα, ήδη απ τους προϊστορικούς χρόνους!

Η χρήση της μουσικής πολυποίκιλη: Μουσική για τις ανάγκες της επικοινωνίας κυρίως με τη χρήση κρουστών οργάνων. Τραγούδια που συνόδευαν τις διάφορες καθημερινές εργασίες (όπως το θερισμό. τον τρύγο, το ψάρεμα κλπ.)

Σημαντικότερο ρόλο είχε η μουσική και στα γεγονότα σταθμούς της ανθρώπινης ζωής , στη γέννηση, τη μύηση, το γάμο και το θάνατο.

Η μουσική συνόδευε ακόμα τις διάφορες ιεροτελεστίες η λιτανείες για την παραγωγικότητα της γης, τις λαϊκές γιορτές και προπαντός τη λατρευτική επικοινωνία με τον Θεό.

Επίσης η μουσική συνδέθηκε και με άλλες εκφράσεις της ανθρώπινης ζωής: τον έρωτα, το γλέντι, το παιχνίδι, το παραμύθι , το θέατρο, το χορό κλπ. 

Τέλος φτάνουμε στη διαμόρφωση της ίδιας της έννοιας της μουσικής ως τέχνης που ψυχαγωγεί( με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης)και εκφράζει τη ψυχή και διάνοια του ανθρώπου, δηλ. μια πνευματική προσέγγιση που καλλιεργήθηκε ιδιαιτέρως στην αρχαία Ελλάδα τον 6ο και 5ο π.χ. αιώνα μέσω της λυρικής ποίησης και του αρχαίου ελληνικού δράματος.

Και φυσικά πρέπει να τονίσουμε την ένταξη της μουσικής ως κύριο εκπαιδευτικό μέσο των νέων!

Όσον αφορά σ την εποχή μας η καλή μουσική είτε πρόκειται για κλασική, λαϊκή, η θρησκευτική διατηρεί πάντα τη δυναμική της παρουσία στην καθημερινότητα μας.

Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι και το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας προσπαθεί να παίξει ακριβώς αυτό το ρόλο, να διδάσκει, να εκπολιτίζει και να εμπνέει τα νέα παιδιά με σωστές επιλογές και κατευθύνσεις...

Δείγματα της δουλειάς αυτής θα απολαύσουμε σήμερα (όπερ κι εγένετο το βράδυ της Τετάρτης 21 Μαΐου) αρχίζοντας απ τα παιδιά της μουσικής προπαιδείας με υπεύθυνη διδασκαλίας την καθηγήτρια κ. Σωτηρία Λεβαντή.

Όσον αφορά στο τμήμα της μουσικής προπαιδείας στόχος είναι να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα επικοινωνίας όπου τα παιδιά μέσα απ τις μουσικές δραστηριότητες και τα μουσικά παιχνίδια αποκτούν αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία και συναισθηματική ισορροπία.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο Διευθυντής του Ωδείου αναφέρθηκε σε όλα τα Τμήματα που συμμετείχαν στην μουσική εκδήλωση και πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις καις πιο συγκεκριμένα με τη σειρά που εμφανίστηκαν στις εξής μουσικές Ομάδες: 
  • Οι Μαθητές της κ. Σωτηρίας Λεβαντή  σε έργα για πιάνο 
  • Ο καθηγητής κ. Σπύρος Καλτικόπουλος με την ομάδα μαθητών του σε κομμάτια με ακουστικές κιθάρες, μπουζούκια, μπαγλαμά και μαντολίνο
  • Ο καθηγητής κ. Ευστράτιος Τρίβλος με την ομάδα του, σε κλασικά κομμάτια με κλασικές κιθάρες
  • και ο καθηγητής κ. Μανωλόπουλος Γιάννης με την ομάδα του σε κομμάτια για ακουστικές κιθάρες και μπουζούκια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου