Πατούλης-Παππούς παρουσίασαν στον Τύπο το Συνέδριο που θα γίνει στη Φυλή

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης με το Δήμαρχο Χρήστο Παππού και τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Μπρέμπο στο πάνελ

Την παρουσίαση συντόνισε, ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης (δεξιά)

Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ 
Η Φυλή αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό στην Αττική, που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και φυσικό κάλος, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Δήμος Φυλής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω της διεξαγωγής του Διεθνούς Συνεδρίου «Μετάβαση στη Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Συνεδρίου.
Το Συνέδριο που διοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και ο Δήμος Φυλής, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, στο Δημαρχείο «Νικόλαος Λιάκος» στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, παρουσιάστηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Χρήστο Παππού, τον Αντιδήμαρχο της ΔΕ Φυλής, Σπύρο Μπρέμπο και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, καθώς το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια να αναδείξουμε την ιστορία μας, αλλά και το φυσικό κάλος της περιοχής μας», τόνισε ο Χρήστος Παππούς, υπογραμμίζοντας ότι το Φρούριο της Φυλής, είναι ο χώρος από τον οποίο ξεκίνησε ο Θρασύβουλος, από τη Φυλή, και κατέλυσε την τυραννία των τριάκοντα τυράννων στην Αθήνα. «Είμαστε ο Δήμος από τον οποίο ξεκίνησε η Δημοκρατία στην Αθήνα», είπε ο Δήμαρχος Φυλής», υπερτονίζοντας τη σημειολογία του τόπου διεξαγωγής του Συνεδρίου και του περιεχομένου του.
Το Διεθνές Συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Φυλή είναι μέρος του προγράμματος του Ετήσιου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου που ξεκινά με την επίσημη τελετή την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία τριών Προέδρων Δημοκρατίας και συγκεκριμένα της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella και Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Marcelo Rebelo de Sousa. Το Ετήσιο Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΕPLO στο Σούνιο (Λεγραινά) και θα ολοκληρωθεί με το Συνέδριο «Μετάβαση στη Δημοκρατία» στη Φυλή, με τη συμμετοχή κορυφαίων νομικών επιστημόνων απ’  όλο τον κόσμο.
«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και ο κ. Φλογαΐτης μας κάνουν την τιμή ένα τμήμα του Συνεδρίου να γίνει στην πόλη μας. Να γίνει στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, στο ανακαινισμένο Δημαρχείο, σε μια αίθουσα που κοσμείται από ιστορικά στοιχεία της περιοχής», τόνισε ο Δήμαρχος, Χρήστος Παππούς, ο οποίος υπογράμμισε ότι σκοπός και στόχος της διοργάνωσης αυτής για τον Δήμο Φυλής είναι να αναδειχθεί η Φυλή σε τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες αλλά και επιστήμονες.
«Επιλέξαμε τη Φυλή γιατί ο Θρασύβουλος επέλεξε τη Φυλή για να διώξει την τυραννία των 30 τυράννων της Αθήνας και να εδραιώσει τη Δημοκρατία στον φυσικό της χώρο, στην Αθήνα, και κατ’ επέκταση σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι το Συνέδριο της 11ης του Σεπτέμβρη θα γίνει η βάση για να «πατήσει» επάνω εκεί η τουριστική ανάδειξη της περιοχής μας», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Φυλής, Σπύρος Μπρέμπος.
Την ικανοποίησή του για την επιλογή της Δημοκρατίας ως θέμα του Συνεδρίου, και της Φυλής ως τόπο διεξαγωγής του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι «η Φυλή δικαίως θεωρείται συμβολικά και ουσιαστικά το προπύργιο της Δημοκρατίας για την αρχαία Αθήνα, ενώ και στη σύγχρονη εποχή Φυλή και Αθήνα παραμένουν συνδεδεμένες με την έννοια της Δημοκρατίας». «Προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα που το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε αυτή την περιοχή, γιατί έχει έναν άξιο Δήμαρχο, έναν άξιο συνάδελφο, που μπορεί να διαχειριστεί την ιστορία, τη σύγχρονη Φυλή αλλά κυρίως το Κοινωνικό έργο στην περιοχή», είπε ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού.
Την επιλογή της Φυλής για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου τεκμηρίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και συντονιστής της συνέντευξης Τύπου, δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης. «Το επιστημονικό ενδιαφέρον για την ιστορία της χώρας που είναι κατ’  επέκταση βάση της ευρωπαϊκής ιστορίας, μας οδήγησε στη Φυλή. Η Φυλή είναι ίσης, αν όχι μεγαλύτερης, ιστορικής αξίας με την Ολυμπία, τους Δελφούς, την Αθήνα και το Σούνιο», τόνισε ο κ. Πολίτης, προσθέτοντας: «Στη Φυλή βρίσκονται ιστορικά μνημεία, μοναδικά, που θα αποτελέσουν έναν νέο πυλώνα για την ευρωπαϊκή ιστορία της χώρας μας. Αυτό λοιπόν, έρχονται εδώ επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο να το αναδείξουν, να το τεκμηριώσουν, ώστε η Φυλή να αποτελέσει έναν ακόμη πυλώνα του ελληνισμού μας», τόνισε ο κ. Πολίτης.
«Τα ιστορικά ευρήματα είναι σημαντικά και η ανάδειξη που θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη», υπογράμμισε ο κ. Πολίτης προσθέτοντας: «Εμείς θα πλαισιώσουμε επιστημονικά τον Δήμο Φυλής, έχει Δήμαρχο και Αντιδημάρχους με αντανακλαστικά, με μεράκι και με δυναμική, και εκείνοι θα αναδείξουν το πολιτικό και το κοινωνικό σκέλος».
Αναφορικά με το Ετήσιο Συνέδριο του EPLO, ο κ. Πολίτης τόνισε ότι ξεκινά με τρεις Προέδρους Δημοκρατίας (νυν και πρώην) που και οι τρεις είναι συνιδρυτές του Οργανισμού, και -συμπωματικά- είναι και οι τρεις καθηγητές Δημοσίου Δικαίου. «Οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που έρχονται εδώ είναι μοναδικοί και γνωστοί στην εδραίωση του νομικού πολιτισμού της Ευρώπης. Έχουν κλασική παιδεία και ξέρουν την ελληνική ιστορία πάρα πολύ καλά και είναι φιλέλληνες. Ενθουσιάζονται κάθε φορά που ανακαλύπτουν στην Ελλάδα ένα ακόμα ακρογωνιαίο λίθο για την εδραίωση της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Το δικό μας δόγμα στον Οργανισμό είναι πως η ευρωπαϊκή ιστορία ξεκινάει από την Αθήνα, πηγαίνει στη Ρώμη και στοιχειοθετείται νομικά, και δια του Βυζαντίου έρχεται στην Ευρώπη. Μέσα από δεκάδες συνέδρια οι επιστήμονές μας καταδεικνύουν αυτό το εύρημα και συμπληρώνουν ψηφίδες. Αυτό στη Φυλή είναι μια μεγάλη ψηφίδα η οποία θα απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, το ξεκινάμε σεμνά γιατί έτσι αρμόζει σε μια επιστημονική πρωτοβουλία, θα δείτε όμως πως τα επόμενα χρόνια με την ανάδειξη αυτής της ιστορίας θα αποκτήσει η περιοχή μια μεγάλη δυναμική.  Σκεφτείτε και δείτε πως η Δημοκρατία στην Αθήνα, κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, κατ’ επέκταση στον κόσμο ξεκινά από αυτή την περιοχή, τη Φυλή. Δεν είναι μικρό πράγμα», κατέληξε ο κ. Πολίτης.

Λίγα λόγια για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) είναι διεθνής Οργανισμός με έδρα την Αθήνα. Δημιουργήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία στις 21 Ιουνίου 2007 και αποτελεί συνέχεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου που ιδρύθηκε το 1995.
Διευθυντής του EPLO και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του είναι ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης, Διδάκτωρ Νομικής και Ιστορίας.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του EPLO συμμετέχουν 16 χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, 4 Δημόσιες Αρχές (Υπ. Δικαιοσύνης, Ελλάδα, Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ελλάδα, Περιφέρεια Μρέτσκο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλή των Ελλήνων) και 65 Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.
Σκοπός του EPLO είναι η δημιουργία και διάδοση γνώσεων στο χώρο του δημοσίου δικαίου με την ευρύτερη έννοια του όρου, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του εθνικού, συγκριτικού και Ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου, του δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του περιβαλλοντικού δικαίου κ.ά., καθώς και η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών δια του δημοσίου δικαίου παγκοσμίως και μέσα σε ένα πνεύμα διαλόγου των πολιτισμών.
Μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός έχει υλοποιήσει πάνω από 200 προγράμματα και δραστηριότητες σε περισσότερες από 70 χώρες.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2015, παραχωρήθηκε στον EPLO το "Kαθεστώς του Παρατηρητή" από τρεις διεθνείς Οργανισμούς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου