Μας έμαθε (πάλι) γράμματα ο Θεόδωρος Μαραγκός...

ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 


ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με την παρουσίαση του Θεόδωρου Μαραγκού, ενός εμβληματικού πνευματικού ανθρώπου και κινηματογραφιστή, άνοιξε τη φετινή πολιτιστική περίοδο η δραστήρια ομάδα Δράσης και Πολιτισμού “Τέχνης ... ΔΡΩμενα”.
Ο Θεόδωρος Μαραγκός είναι ο δημιουργός μεγάλων ταινιών που άφησαν εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο όπως “Μάθε παιδί μου γράμματα”, “Από που πάνε για τη χαβούζα”, Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι” και πολλές άλλες.
Η παρουσία του στο Δημοτικό Ωδείο, το απόγευμα του Σαββάτου 19-10-2019, συνδυάστηκε με την προβολή της ταινίας του ΙΣΟΒΙΤΕΣ (2008), μιας ταινίας- σταθμού για την ελευθερία, τη ζωή και τον έρωτα.
Παράλληλα ο Θεόδωρος Μαραγκός, όπως κάνει σε όλες του τις ταινίες, αναδεικνύει, μέσα από το πληθωρικό χιούμορ του, το περιβαλλοντικό ζήτημα και το βαθύ νόημα της πολιτικής που, εκτός από διαπιστώσεις και κριτική, οφείλει να περιλαμβάνει και προτάσεις.
Πρόκειται για μια ιστορία όπου δύο άνθρωποι ανταμώνουν στη φυλακή, ο ένας γιατί το επεδίωξε, μη έχοντας που να πάει κι ο δεύτερος, γιατί βρέθηκε εκεί, αναπάντεχα, πέφτοντας θύμα δικαστικής πλάνης. Με φόντο την ανελέητη διακωμώδηση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος οι δύο κρατούμενοι ανακαλύπτουν, μαζί, ότι αξίζει να ζεις και να ονειρεύεσαι.
Όπως ανέφεραν, προλογίζοντας τον κινηματογραφιστή, τα δραστήρια μέλη της Ομάδας “Τέχνης ΔΡΩμενα”, η προβολή της ταινίας “ΙΣΟΒΙΤΕΣ” επιλέχθηκε γιατί πολεμήθηκε από το σύστημα διανομής, με αποτέλεσμα να μην προβληθεί σε αίθουσα, αλλά και γιατί πρωταγωνίστησε ο Τάκης Σπυριδάκης ο σπουδαίος ηθοποιός και άνθρωπος που έφυγε το περασμένο καλοκαίρι, από κοντά μας.
Σεμνός και μετρημένος, όπως όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι, ο δημιουργός τέλεσε το δικό του μνημόσυνο στον αείμνηστο Τάκη, με λίγες λέξεις. “ Την ταινία κράτησαν οι δυνατές ερμηνείες του Σπυριδάκη και του Μουρίκη”, σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον πόλεμο που δέχτηκε η ταινία, αρκέστηκε να πει ότι του προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά. Τα υπόλοιπα τα αναφέρει προλογίζοντάς την στο YOU TUBE, όπου προβάλλεται ελεύθερα.
“Το έργο μου αυτό ΙΣΟΒΙΤΕΣ, το πολέμησαν όλες οι κουλτουριάρικες κλίκες και όλα τα καλλιτεχνικά κομματόσκυλα, για να μην καταφέρει να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες”.
Δείτε το στη ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=DCb-ztLKRU0. Αξίζει. Όχι γιατί, ήδη, έχει συγκεντρώσει κοντά στο ένα εκατ. θεάσεις, αλλά γιατί ήταν το πρώτο με το οποίο άρχισε ο ακήρυχτος πόλεμος του συστήματος εναντίον του σκηνοθέτη. Την ίδια τύχη είχαν και οι επόμενες, εξίσου αξιόλογες ταινίες του, όπως το ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ (2016) και το ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΠΑΣΩ (2018).
Πρόκειται για τυπική ιστορία καταδίωξης ενός ανθρώπου με ευαισθησίες και διάθεση ανελέητης χιουμοριστικής κριτικής στο κατεστημένο. Δεξιό, αριστερό ή όπως αλλιώς προσδιορίζεται.
Δεν απορούμε γι’ αυτό. Το σύστημα, διαχρονικά, φοβάται το χιούμορ. Αλλά κι εκείνους που το χρησιμοποιούν για να προβάλλουν την ακλόνητη πεποίθησή τους ότι αξίζει να ζεις. Αλλά με βαθύ σεβασμό στους άλλους, στη φύση και στην ίδια τη ζωή... 
Δείτε τις αφίσες της ταινίας με τους δύο πρωταγωνιστές που δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας:



Δείτε πως παρουσίασε το Θεόδωρο Μαραγκό η συλλογικότητα "Τέχνης ΔΡΩμενα" και τι είπε ο κινηματογραφιστής:








ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ


Ο Θόδωρος Μαραγκός (1944) είναι Έλληνας σκιτσογράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης.Γεννήθηκε το 1944 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και ξεκίνησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος- γελοιογράφος για διάφορα περιοδικά, ενώ συγχρόνως σπούδασε ζωγραφική. Έχει ακόμη ασχοληθεί με την τηλεόραση, σκηνοθετώντας τις σειρές Εμμονες ιδέες και Πέρα απ’ τον Ορίζοντα. Τα σενάρια όλων των ταινιών αποτελούν έργο του. Εχει επίσης εμφανιστεί στη ταινία μικρού μήκους Θαύματα Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας του Στέργιου Νιζήρη το 1998. Οι ταινίες του έχουν σημείο αναφοράς την καθημερινή ζωή «απλών» ανθρώπων από λαϊκές οικογένειες, οι οποίες πολύ συχνά μοιάζουν να καταρρέουν μέσα από μια – γεμάτη χιούμορ – άγρια πορεία προς την χειροτέρευση των συνθηκών. Μέσα από αυτή την διαρκή σύγκρουση στις ταινίες του με το «κατεστημένο» αγαπήθηκε από το κοινό και ταινίες όπως το Μάθε παιδί μου Γράμματα αποτέλεσαν σταθμό στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Η ταινία Ισοβίτες δεν κατάφερε να προβληθεί στις μεγάλες αίθουσες, διότι σύμφωνα με τον ίδιο τον Σκηνοθέτη[1] πολεμήθηκε από το υπάρχον σύστημα και αποτέλεσε μεγάλη οικονομική ζημία για τον ίδιο και την παραγωγή. Η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο youtube, ανεβασμένη από τον ίδιο τον Σκηνοθέτη, σε μια προσπάθεια να φτάσει η ταινία του στην κοινωνία. Παρότι ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη (προβλήθηκε μόνο σε 3 ανεξάρτητους – εκείνη την εποχή – κινηματογράφους), η ταινία είχε εξαιρετικά μεγάλη αποδοχή από το κοινό, για τις αλήθειες που προέβαλλε και το σουρρεαλιστικό χιούμορ της. 

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ
  • 1969 Τσουφ Ταινία μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων. (πρώτο βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
  • 1971 Σσσστ! Ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. (πρώτο βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
  • 1971 Οικόπεδο Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. (πρώτο βραβείο πανελλήνιου φεστιβάλ μικρού μήκους).
  • 1973 Λάβετε θέσεις Ταινία μεγάλου μήκους. (τέσσερα πρώτα βραβεία φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
  • 1975 Ο Αγώνας Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. (δεύτερο βραβείο και βραβείο κοινού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
  • 1978 Από που πάνε για τη χαβούζα Ταινία μεγάλου μήκους. (η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς – συμμετοχή παραγωγής).
  • 1980 Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι Ταινία μεγάλου μήκους. (πρώτο βραβείο σεναρίου στο Σαν Ρέμο). (δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς).
  • 1981 Μάθε παιδί μου γράμματα Ταινία μεγάλου μήκους. (τέσσερα πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). (εμπορικότερη ταινία της χρονιάς).
  • 1984 Τι έχουν να δουν τα μάτια μου Ταινία μεγάλου μήκους.
  • 1987 Έμμονες Ιδέες Κινηματογραφημένη τηλεοπτική σειρά.
  • 1990 Πέρα απ’ τον Ορίζοντα Κινηματογραφημένη τηλεοπτική σειρά.
  • 1993 Ο Δραπέτης του Φεγγαριού Ταινία μεγάλου μήκους. (βραβείο β’ ανδρικού ρόλου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
  • 1998 Φιλιατρά, Ιδιαίτερη Πατρίδα Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
  • 2000 Κοιτάζοντας τον Υμηττό Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
  • 2002 Η οδύσσεια του Π. Ηλιόπουλου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
  • 2004 Ο Θεός είναι αόρατος γιατί είναι μικροσκοπικός Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
  • 2005 Black μπεε… Ντοκιμαντέρ με fiction και animation, έγχρωμο, 77΄. (βραβείο β’ καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
  • 2008 Ισοβίτες[1] Ταινία μεγάλου μήκους
  • 2015 Πως να Σωπάσω Ντοκιμαντέρ
“Τέχνης ΔΡΩμενα”

Η Ομάδα Δράσης και Πολιτισμού “Τέχνης Δρώμενα” συνεχίζει και φέτος τη δημιουργική της δουλειά στο χώρο του Πολιτισμού. Άνθρωποι με μεράκι διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους προσφέροντας στους συνδημότες μας δημιουργική ψυχαγωγία. Παράλληλα, ευαισθητοποιούνται και στα μεγάλα ζητήματα όπως η εκπαίδευση και το περιβάλλον, με αιχμή το κεφαλαιώδες ζήτημα της Χωματερής και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εξαιρετικοί οικοδεσπότες και στην παρουσίαση του Θεόδωρου Μαραγκού, πρόσφεραν σε όλους μας οικειότητα και αγάπη, μαζί με ζεστό ποπ κορν και αναψυκτικά.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια παιδιά...

Ακολουθούν στιγμιότυπα από την εκδήλωση:













0 comments:

Δημοσίευση σχολίου