Η επίσημη εγκατάσταση της ΑΕΚ στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων, σήμερα 22 Ιουνίου 2020, ήταν μια μεγάλη μέρα για την Πολιτεία, για τον ελληνικό αθλητισμό, για τον ιστορικό σύλλογο της ΑΕΚ και για το Δήμο Φυλής.
• Για την Πολιτεία γιατί αξιοποιεί, με τον καλύτερο τρόπο, μια από τις εγκαταστάσεις της κληρονομιάς των πετυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
• Για τον ελληνικό αθλητισμό γιατί δίνει αέρα στα πανιά ενός ιστορικού αθλητικού συλλόγου με σημαντικές διεθνείς επιτυχίες στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης και παράλληλα, στεγάζει, με τρόπο βιώσιμο, τις 8 Ομοσπονδίες των, λεγομένων, βαρέων αθλημάτων
• Για την ΑΕΚ γιατί κάνει, σήμερα, πράξη το όνειρό της να αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο αντάξιο της ιστορίας της και να θεμελιώσει πάνω σε αυτό τη σύγχρονη ιστορία της
• Για το Δήμο Φυλής γιατί η συμπόρευσή του με την ΑΕΚ δημιουργεί νέα αναπτυξιακά δεδομένα και νέες προοπτικές.
Ο Δήμος Φυλής και η τοπική κοινωνία στήριξαν, συνειδητά, από την πρώτη στιγμή, την απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας και της ΑΕΚ γι’ αυτό το χώρο. Το έκαναν με την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια μεγάλη συνάντηση, όπου ανταμώνουν η ιστορία του τόπου μας με την ιστορία των Ελλήνων της προσφυγιάς.
Είμαστε ένας ιστορικός Δήμος που, στο πέρασμα του χρόνου, απελευθέρωσε δύο φορές την Αθήνα:
• Μια το 404 πΧ όταν ο Αθηναίος στρατηγός Θρασύβουλος, κατέλυσε, με αφετηρία το αρχαίο φρούριο Φυλής, το δυναστικό καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων και αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην πόλη του και
• μια το Μάη του 1821, όταν ο, συμπατριώτης μας, οπλαρχηγός Μελέτης Βασιλείου, επικεφαλής ανδρών από την περιοχή μας και από την ύπαιθρο Αττική, απελευθέρωσε τη μελλοντική πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους από τους Τούρκους.
Απόν την άλλη, η ΑΕΚ εκφράζει την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού. Ο ιστορικός αυτός σύλλογος πρόσφερε χαρά και περηφάνεια στους Έλληνες της Πόλης αλλά και σε όλους τους Έλληνες.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 1968 αλλά και τη συγκίνηση που μας χάρισε ο ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Τάσου Μπουλμέτη; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα 3 ευρωπαϊκά κύπελλα, το διηπειρωτικό, τα 8 εθνικά πρωταθλήματα και τα 5 κύπελλα αυτής της μεγάλης ομάδας;
Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αφετηρία νέων μεγάλων διακρίσεων για την ΑΕΚ. Η απόκτηση του γηπέδου υπήρξε σημαντικός στρατηγικός στόχος της σημερινής διοίκησης της ΚΑΕ ΑΕΚ που έχει μπροστάρη έναν εμπνευσμένο και σοβαρό άνθρωπο όπως ο Μάκης Αγγελόπουλος. Θα αποτελέσει εφαλτήριο για να να γράψει η ΑΕΚ νέες χρυσές σελίδες στην ιστορία της.
Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και για το Δήμο μας. Η εγκατάσταση της ΑΕΚ ήταν κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα του Δήμου Φυλής με το σκεπτικό ότι μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να ενισχύσει το κλίμα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και να προσφέρει νέες συγκοινωνιακές διευκολύνσεις. Η Πολιτεία έκανε το χρέος της. Οι δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις έδειξαν, κατά γενική ομολογία, τόλμη και αποφασιστικότητα για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να δείξουν ο Δήμος και η ΑΕΚ για να επιτευχθούν οι, εξ ίσου σημαντικοί, επί μέρους στόχοι που έχουν τεθεί.
Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο, όπως τίποτα στη ζωή. Χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση, ώστε να διεκδικηθούν οι κοινοί στόχοι και κυρίως για να περάσει η κουλτούρα συνεργασίας στον κόσμο του Δήμου Φυλής και της ΑΕΚ. Εκ πρώτης όψεως αυτό δεν είναι δύσκολο, γιατί οι περισσότεροι δημότες είναι οπαδοί της ΑΕΚ, αλλά όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη.
Εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί, πάση θυσία, είναι κάποιες πρακτικές ανεγκέφαλων, επί προηγουμένων διοικήσεων της ΑΕΚ, που προκάλεσαν απέχθεια στους κατοίκους της Ζωφριάς, όταν η ομάδα χρησιμοποιούσε ως έδρα το Κλειστό Γυμναστήριο της συνοικίας.
Όχι μόνο γιατί θα την αποξενώσουν από την τοπική κοινωνία, αλλά και γιατί θα αμαυρώσουν τη λαμπρή της ιστορία και θα αποτελέσουν πολύ μεγάλο εμπόδιο για τις εγχώριες και κυρίως για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ΑΕΚ.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου