Ο λόγος είναι ότι την 10η Ιανουαρίου του έτους 403 πΧ, ο Αθηναίος Στρατηγός Θρασύβουλος και εβδομήντα ακόμη δημοκρατικοί πολίτες, που είχαν εξοριστεί στη Θήβα από το καθεστώς των “τριάκοντα τυράννων”, το οποίο είχαν εγκαταστήσει οι Σπαρτιάτες, μετά τη νίκη τους επί των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, κατέλαβε το ιστορικό Φρούριο Φυλής. “Χωρίον ισχυρόν”, δηλαδή ισχυρή οχυρωμένη τοποθεσία, όπως το αποκάλεσε ο ιστορικός Ξενοφών, ο οποίος κατέγραψε τα γεγονότα στο βιβλίο του “Ελληνικά”. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος, το αρχαίο φρούριο Φυλής αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές οχυρές θέσεις της Αττικής στην αρχαιότητα, καθότι δεσπόζει στο δρόμο που ενώνει την Αττική με τη Βοιωτία.
Με ορμητήριο το αρχαίο φρούριο Φυλής, ο Θρασύβουλος, αρχικά απώθησε τους υποστηρικτές των τριάκοντα και το Μάιο, του ιδίου έτους, πέτυχε σημαντική νίκη εναντίον τους, κοντά στις Αχαρνές. Πολύ σημαντικότερη ήταν η νίκη του στον Πειραιά, η οποία και οδήγησε, τον Σεπτέμβριο του 403 πΧ, στην κατάλυση του αιμοσταγούς καθεστώτος των “τριάκοντα τυράννων” και στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.
Είναι η πρώτη από τις δύο φορές που η Φυλή απελευθέρωσε την Αθήνα. Η δεύτερη συνέβη στις 24 Απριλίου/ 7 Μαΐου 1821, από τον Καπετάν Μελέτη Βασιλείου, ο οποίος την απελευθέρωσε από τους Τούρκους.
Με αφορμή την επέτειο της κατάληψης του ιστορικού φρουρίου Φυλής από το Στρατηγό Θρασύβουλο, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς υπενθύμισε τις δράσεις του Δήμου Φυλής για την ανάδειξή του και συγκεκριμένα το διαγωνισμό μαθητικής έκθεσης και το “Συνέδριο της Δημοκρατίας”, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και ακαδημαϊκών δασκάλων από Πανεπιστήμια πολλών χωρών.
“Στόχος μας είναι να συνταχθεί επιστημονική μελέτη, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την αποκατάστασή του ιστορικού Φρουρίου. Ήδη κάναμε το πρώτο βήμα με τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος από τους συντοπίτες μας Σάββα Σάββα και Άλκη Κολοβό. Επεξεργαζόμαστε, επίσης, την πρόταση του πρώην Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής Βασίλη Γκόλτσιου για τη δημιουργία ιστορικού και περιβαλλοντικού Πάρκου στην ευρύτερη περιοχή, η οποία, μαζί με το Φρούριο, θα περιλαμβάνει την Πηγή, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και το Καταφύγιο Φυλής”, επεσήμανε.
ΦΩΤΟ: 1,2,3 Συνέδριο για τη Δημοκρατία, Φυλή 2017
4 Βράβευση νικητών μαθητικού διαγωνισμού για το Φρούριο Φυλής, 23-12-219
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου