Η Φυλή ο πρώτος Ελληνικός Δήμος που εντάσσεται στη Συμφωνία Πράσινων Πόλεων “Green City Accord”


Φωτό Αρχείου Δήμαρχος Φυλής - ΄Ελλη Κατσανού στο Ευρωκοινοβούλιο 

Φωτό αρχείου από την τηλεδιάσκεψη του Οκτώβρη 


Στο Σήμα αυτό ανήκει πλέον και ο Δήμος Φυλής 




O πρώτος Δήμος της Ελλάδας που εντάσσεται στη Συμφωνία Πράσινων Πόλεων “Green City Accord” είναι ο Δήμος Φυλής ο οποίος τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έλαβε την σχετική απόφαση μαζί με το καλωσόρισμα από τους Ευρωπαίους Εταίρους. 

Το Σύμφωνο Πράσινων Πόλεων “Green City Accord” τέθηκε μέσω διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της “Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων 2020” στις 19 και 20 Οκτωβρίου και ο Χρήστος Παππούς ήταν ο μόνος Έλληνας Δήμαρχος που συμμετείχε ως μέλος της κοινοπραξίας, με αντικείμενο την «Αξιοποίηση της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο». 

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τις 5 αναπτυξιακές δράσεις του Δήμου, που αφορούν στην κυκλική οικονομία. Συγκεκριμένα εστίασε την παρουσίαση του στην υλοποίηση έργων για: Τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, την ανάπλαση της χωματερής καθώς και στην υδρολογική αυτάρκεια του Δήμου. 
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Φυλής , ενημέρωσε τους εταίρους για την καθολική ενεργειακή αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε στον τομέα του οδοφωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες led και την πρωτοβουλία του για την εγκατάσταση και χρήση φυσικού αερίου σε Δήμο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 
Ο Χρήστος Παππούς πέρα από το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου του Δήμου όχι μόνο για την ενεργειακή αλλά και την υδρολογική αυτάρκεια του Δήμου αναλύοντας το μεγάλο όραμά του για την μετατροπή της πρώην χωματερής σε περιβαλλοντικό- ενεργειακό πάρκο. 
Τέλος ο Δήμαρχος Φυλής τόνισε την ανάγκη επαναχάραξης και προώθησης των πολιτικών που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες και ζήτησε την εξασφάλιση πόρων αλλά και τη στήριξη των εταίρων προς το Δήμο Φυλής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 6.000 εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών οργανώσεων. 

Μετά την τηλεδιάσκεψη ο Δήμος Φυλής με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου 2020 για τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Συμφωνία Πράσινων Πόλεων “Green City Accord” και ορίζοντας ως Τεχνική Σύμβουλο την Διευθύντρια της Πολεοδομίας Έλλη Κατσανού, «έτρεξε» με ταχύτατες και συντονισμένες ενέργειες την αίτηση συμμετοχής , με απόλυτη επιτυχία καθώς το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου έλαβε θετική απάντηση. 

Την ικανοποίηση του για την απόφαση συμμετοχής στο “Σύμφωνο Πράσινων Πόλεων” εξέφρασε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο οποίος έδωσε τα εύσημα για την επιτυχή έκβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Έλλη Κατσανού, που χειρίζεται την όλη διαδικασία. 
«Ο Δήμος Φυλής, με πολλή δουλειά, επιμονή και σταθερότητα, στην νέα τολμηρή κατεύθυνση που έχουμε χαράξει δίνει καθημερινό αγώνα μέσα από ένα πολυεπίπεδο πλέγμα έργων ώστε να αλλάξει τη φυσιογνωμία του και να γίνει πρωτοπόρος Δήμος στον τομέα της ανάπτυξης φιλικών πολιτικών προς το περιβάλλον» επισημαίνει ο Χρήστος Παππούς , προσθέτοντας ότι: «Ο Δήμος μας κατάφερε να κάνει την κρίση ευκαιρία και σήμερα απαντά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα με τις πολιτικές του. Διαθέτει πλέον και μοιράζεται με τους Δήμους της χώρας αλλά και όλης της Ευρώπης την τεχνογνωσία του στις αναπτυξιακές δράσεις που αφορούν στην κυκλική οικονομία» και κατέληξε «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και ακόμα περισσότερα να κάνουμε για τον τόπο μας. Συνεχίζουμε δυναμικά τις πρωτοποριακές πολιτικές μας για να δώσουμε στους δημότες μας αυτό που πραγματικά τους αξίζει» 

Το Green City Accord στο οποίο είναι πλέον εντεταγμένος ο Δήμος Φυλής είναι ένα κίνημα ευρωπαίων δημάρχων που δεσμεύονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θα βοηθήσει τις πόλεις να επιτύχουν καθαρότερα και υγιέστερα περιβάλλοντα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θα κινητοποιήσει πόλεις που επιθυμούν να εντείνουν τις ενέργειές τους σε πέντε τομείς περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι οι εξής: 
  • Βελτίωση της ποιότητας του αέρα 
  • Ενίσχυση της φύσης και της βιοποικιλότητας 
  • Μείωση της ηχορύπανσης 
  • Βελτίωση της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και προώθηση της κυκλικής οικονομίας 
  • Βελτίωση της ποιότητας των υδάτινων σωμάτων και της αποτελεσματικότητας της χρήσης νερού.





 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου