Από που προέρχεται η λιγούρα και πώς θα την αντιμετωπίσουμε; Η Έλενα Σερδάρη μας αποκαλύπτει τα μυστικά της


Όλοι γνωρίζουμε εκείνο το αίσθημα λαχτάρας για μια λιχουδιά. Πριν καλά-καλά ανοίξει το μάτι μας από τον ύπνο, νωρίς τα χαράματα, αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα; Όποια ώρα και αν μας κυριεύσει, η λιγούρα είναι αδυσώπητη. Εκτός κι αν πίσω από την έντονη επιθυμία μας για συγκεκριμένες τροφές, κρύβεται κάτι παραπάνω. 

Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, ανοίγει τα χαρτιά της και μας εξηγεί τις διάφορες πιθανές αιτίες της λιγούρας. Ορισμένες ανάμεσά τους προκύπτουν από την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, που βιώνει το σώμα μας και τη μεταφράζει σε λιγούρες.

Με άλλα λόγια πες στην Έλενα Σερδάρη τί λιγουρεύεσαι, να σου πούμε τί σου λείπει!

Όταν επιθυμούμε σοκολάτα

Η βασίλισσα στη λίστα με τις ένοχες επιθυμίες μας, είναι η σοκολάτα. Η λιγούρα για σοκολάτα έχει συνδεθεί με την έλλειψη ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού, του Μαγνησίου. Πρόκειται για ένα μέταλλο πολύτιμο για τον οργανισμό μας, το οποίο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Σε αυτές συγκαταλέγεται ο έλεγχος του νευρικού και μυϊκού συστήματος, καθώς και ο σχηματισμός των οστών.

Μπορεί η σοκολάτα να περιέχει Μαγνήσιο και εν μέρη να καλύπτει την έλλειψη μας, ωστόσο αποτελεί ένα από τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Συνεπώς, ίσως είναι προτιμότερο να στραφούμε σε εναλλακτικές τροφές, πλούσιες σε Μαγνήσιο, όπως: οι ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί και τα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Όταν αισθανόμαστε μια αόριστη επιθυμία για κάτι γλυκό

Μια συνηθισμένη λιγούρα είναι αυτή που μας ωθεί στην αναζήτηση μιας γλυκιάς γεύσης ή ενός προϊόντος που να περιέχει υδατάνθρακες. Η συγκεκριμένη λιγούρα συνδέεται με τη Σεροτονίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της χαράς» και της καλής διάθεσης. Η Σεροτονίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και η σύνθεση της πραγματοποιείται κυρίως από το αμινοξύ Τρυπτοφάνη.

Την Τρυπτοφάνη μπορούμε να τη συναντήσουμε σε πλήθος θρεπτικών τροφών που περιέχουν πρωτεΐνη όπως: τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα θαλασσινά ή το αυγό. Στην πραγματικότητα όμως, για την επίτευξη της μετατροπής της Τρυπτοφάνης σε Σεροτονίνη είναι απαραίτητος ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών, αλλά και συγκεκριμένων μικροθεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Μαγνήσιο, Σίδηρο και Χρώμιο. 

Επομένως, προκειμένου να περιορίσουμε τις λιγούρες, επενδύουμε σε έναν «υπερσυνδυασμό τροφών» από σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνη, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Η στιγμή που μας χτυπάει την πόρτα η λαχτάρα για αλμυρά σνακ

Στις κοινές επιθυμίες για τσιμπολόγημα, συγκαταλέγεται η λιγούρα για αλμυρές ή/και λιπαρές γεύσεις. Εδώ τα πατατάκια, οι τηγανιτές πατάτες  και τα λιπαρά τυριά δίνουν και παίρνουν. Τί είναι όμως αυτό που έχουμε πραγματική ανάγκη;

Η ροπή σε αλμυρές και γρήγορες τροφές έχει συνδεθεί με έλλειψη σε σημαντικά ιχνοστοιχεία του οργανισμού,  όπως το Ασβέστιο, το Νάτριο αλλά και τα λιπαρά οξέα. Καταναλώνοντας τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια και τα λαχανικά με κυρίαρχο το μπρόκολο, μπορούμε να συντηρήσουμε υγιεινά την ανάγκη του σώματός μας για Ασβέστιο και Νάτριο. Σε ό,τι αφορά τα πολύτιμα μακροθρεπτικά λιπαρά οξέα, η πρόσληψή τους μπορεί να επιτευχθεί με τροφές όπως τα ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά.


Πώς να δράσουμε τη στιγμή της κρίσης

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε μια λιγούρα, χωρίς να ενδώσουμε στο λαίμοργο τσιμπολόγημα, είναι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Καταφεύγοντας σε ακραίες και περιοριστικές δίαιτες και αποκλείοντας συγκεκριμένες τροφές, καταλήγουμε εμμονικοί και όταν πια ενδίδουμε σε ανθυγιεινά σνακ, προκύπτουν υπερφαγικά επεισόδια. Έτσι, επιτείνεται ο φαύλος κύκλος της «δίαιτας πείνας».

Είναι πολύτιμο να κατανοήσουμε  πως ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, που μας επιτρέπει μικρές παρασπονδίες και δίνει χώρο σε τρόφιμα, στα οποία μας είναι αδύνατον να αντισταθούμε, θα διαχειριστούμε μια πιθανή λιγούρα με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Επιπλέον συμβουλές από τη διατροφλολόγο Έλενα Σερδάρη

Σε συνδυασμό με όσα συνίστανται παραπάνω, τη σωστή διαχείριση μιας έντονης λιγούρας προωθούν επίσης:

  • Ο προγραμματισμός των γευμάτων και των σνακ μέσα στην ημέρα.
  • Η σωστή ενυδάτωση, μέσω της τακτικής κατανάλωσης νερού.
  • Η συνειδητοποίηση ότι η λιγούρα που μας χτυπάει την πόρτα, ίσως οφείλεται στην συναισθηματική πείνα, στην οποία σύντομα θα αφιερώσουμε ένα περιεκτικό άρθρο.
  • Και τέλος, η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου επό έξι έως οκτώ ώρες. Η έλλειψη ύπνου, σε πλήθος ερευνών έχει συνδεθεί με αυξημένη ανάγκη για τσιμπολόγημα και λιγούρες επικών διαστάσεων.

Για διατροφικές συμβουλές από την Έλενα κάθε εβδομάδα, μένουμε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του ΦΥΛΑΡΧΟΥ και στον επαγγελματικό λογαριασμό της Έλενας στο Instagram.

Για ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που να ανταποκρίνεται στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, τα στοιχεία επικοινωνίας της διατροφολόγου Έλενας Σερδάρη επισυνάπτονται παρακάτω, ενώ η μακέτα της βρίσκεται στην μόνιμα στην ιστοσελίδα του ΦΥΛΑΡΧΟΥ.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου