Η Έλενα Σερδάρη μας αποκαλύπτει τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου που ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη του οργανισμού μας


Ως γνωστόν, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Οι υπετροφές της φύσης, συχνά περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, ωστόσο σε διαφορετικές ποσότητες. Αυτό που τα ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι τα φρούτα περιλαμβάνουν πιο πολλά σάκχαρα σε σύγκριση με τα λαχανικά.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Έλενα Σερδάρη, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και τα νοσήματα του εντέρου, μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι πιο ωφέλιμο να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Επιπλέον μας δίνει μια λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, μαζί με τις μυστικές συνταγές της για χορταστικά σμούθις με υπέροχη γεύση.


Τι μας προσφέρει η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών στην εποχή τους


Κάθε φρούτο και λαχανικό ευδοκιμεί με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια ορισμένης περιόδου μέσα στο έτος. Είναι γεγονός πως όταν είναι ώριμα, τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά, διατροφικά είναι στα καλύτερά τους, καθώς και γευστικά. Για παράδειγμα, τα κεράσια είναι ώριμα και ζουμερά τον Ιούνιο, άρα το κατάλληλο διάστημα για να τα απολαύσουμε «στην εποχή τους» είναι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού.

Η σύγχρονη τεχνολογία, μας προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά ακόμη και εκτός της εποχής τους. Τα εν λόγω τρόφιμα είτε καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, είτε προέρχονται από θερμότερες χώρες, όπου συλλέγονται πριν από την ώρα της συγκομιδής τους και ωριμάζουν μέχρι να φτάσουν στην χώρα παραλαβής τους.


Στην πραγματικότητα αυτό είναι υπέρ μας;



Μάλλον όχι και τόσο. Οι μέθοδοι που προαναφέραμε έχουν επίπτωση στη γεύση και τη διατροφική αξία των προϊόντων. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε, απλώς εάν συγκρίνουμε την γεύση και την μυρωδιά της κόκκινης αυγουστιάτικης ντομάτας με αυτή του θερμοκηπίου που τρώμε τον χειμώνα.

Ο Oκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι δύο μήνες, όπου η ποικιλία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι τεράστια και καλύπτει κάθε γούστο. Γιατί λοιπόν να υποκύψουμε σε προϊόντα που δεν είναι της εποχής;

Ωστόσο η κατανάλωση τροφίμων που δεν είναι της εποχής δεν καθίσταται απαγορευτική. Σίγουρα είναι προτιμότερο να φάμε ένα φρούτο ή κάποια σαλάτα που θεωρείται εκτός εποχής, συγκριτικά με ένα γεύμα χωρίς την συνοδεία σαλάτας ή ένα γλυκό σνακ.

Εν ολίγοις, ας απαλλαγούμε από ψυχαναγκασμούς και ας ενδώσουμε σε ένα αγαπημένο φρούτο, ακόμη και αν είναι εισαγώμενο ή θερμοκηπίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, επιλέγοντας φρέσκα προϊόντα, αντίστοιχα θα είναι και τα οφέλη στο σώμα και τη διάθεση μας.

Προκειμένου να μας βοηθήσει να επιλέξουμε σωστά από τον πάγκο της λαϊκής, η Έλενα Σερδάρη, παραθέτει τα φρούτα και τα λαχανικά που ενδείκνυνται για τους δύο τελευταίους μήνες του φθινοπώρου.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Οκτωβρίου

Φρούτα

  • Ακτινίδιο: Μας προστατεύει από το άσθμα και τις ασθένειες του αναπνευστικού, ενώ καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις και βοηθά στην καλύτερη πέψη.
  • Μήλο: Μας βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ φημίζεται για την ισχυρή αντικαρκινική δράση του.
  • Μανταρίνι: Καταπολεμά παθήσεις όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η παχυσαρκία.
  • Ρόδι: Μας προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
  • Κυδώνι: Μας ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα.
  • Λωτοί: Διαθέτει ποικίλες αντιοξειδωτικές, διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες.
  • Πορτοκάλι: Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά το δέρμα μας να διατηρείται λαμπερό και υγειές.

Λαχανικά

  • Πατάτα: Οι υδατάνθρακες που περιλαμβάνει η πατάτα παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό μας, ώστε να ανταποκριθεί στις σωματικές δραστηριότητες του, ενώ βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Πράσο: Bοηθά τον οργανισμό μας να αντιμετωπίζει τα μικρόβια και τους ιούς.
  • Λάχανo
  • Ραπανάκια 
  • Μπρόκολο: Έχει μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης, ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το κουνουπίδι.
  • Κουνουπίδι
  • Παντζάρια: Mειώνουν την αρτηριακή πίεση και ενισχύουν τις νοητικές διεργασίες μας.
  • Κολοκύθα: Μια κανονικά μερίδα κολοκύθας περιέχει το 4% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για τους χορτοφάγους και τους βίγκαν.
  • Σπανάκι: Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Μαρούλι: Eνισχύει την υγεία της επιδερμίδας και προλαμβάνει τα σημάδια της γήρανσης.
  • Σέσκουλα: Πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Νοεμβρίου

Φρούτα

  • Λεμόνια: Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
  • Πορτοκάλια
  • Μήλα
  • Ακτινίδια
  • Γκρέηπφρουτ: Συμβάλλει στην αποφυγή της συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες.
  • Ρόδια
  • Κυδώνια 

Λαχανικά

  • Μπρόκολο
  •  Κουνουπίδι 
  • Λάχανο
  • Παντζάρια 
  • Κολοκύθα 
  • Αγγινάρες
  • Μαρούλι 
  • Βρούβες 
  • Σέλινο 
  • Πράσο 
  • Σπανάκι

Λαχταριστά σμούθις με τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου

Σμούθι νούμερο 1
  • 1 μέτριο μήλο
  • 1 καρότο
  • 1/2 πορτοκαλί
  • Λίγο τριμμένο τζίντζερ (προαιρετικά)
  • Kανέλα

Σμούθι νούμερο 2

  • 40γρ. Βρώμη
  • 1/2 κ.σ. Φυστικοβούτυρο
  • 1 μικρή μπανάνα
  • 100ml φυτικό γάλα
  • Σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)

Σμούθι νούμερο 3

  • 1/2 φλ. Φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 2 μικρά αχλάδια

Σμούθι νούμερο 4

  • 1φλ. Σπανάκι
  • 1 μικρή μπανάνα
  • 1/2 μήλο
  • 100ml νερό 

Σμούθι νούμερo 5

  • 60γρ. Πουρέ κολοκύθας
  • 1/2 μήλο
  • 1κ.γ. Μέλι
  • 1κ.σ. Λιναρόσπορο
  • 100γρ. Γιαούρτι 2% (ή 1/2 vegan protein scoop με γεύση βανίλια)
Για περισσότερες συμβουλές διατροφής από την Έλενα Σερδάρη διαβάζουμε Φύλαρχο! Για ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, προσαρμοσμένο στις δικές μας προσωπικές ανάγκες, παρακάτω, καθώς και στην αρχική σελίδα του φύλαρχου επισυνάπτονται τα στοιχεία επικοινωνίας της Έλενας.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου