ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Σε πρώτο πλάνο, ο βραβευμένος με Γκράμμυ μουσικός παραγωγός και συγγραφέας Κρις Κινγκ,
κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ηπειρώτικο μοιρολόι», στη Στέγη Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων
Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν αναγνωρίζει στους Έλληνες τίτλους ευγενείας. Κι όμως. Πριν από, περίπου, πέντε μήνες η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε την ελληνική υπηκοότητα σε ένα βασιλιά. Στον Κρίστοφερ (Κρις) Κινγκ, έναν, κατ’ όνομα, βασιλιά που έχει για σκήπτρο το βιβλίο, με τίτλο «ηπειρώτικο μοιρολόι». Το οποίο αποδεικνύει, καλύτερα κι από το διαβατήριό του, ότι μετέχει της ελληνικής Παιδείας. Ιδιότητα που, κατά τον Ισοκράτη, ξεχώριζε τους Έλληνες από τους βαρβάρους.
Βραβευμένος με «Γκράμμυ», ο Κρις Κινγκ είναι ο μουσικός παραγωγός, μουσικολόγος και ερευνητής που, μετά τον μεγάλο Τομ Χανκς, ασπάστηκε τον ελληνικό πολιτισμό και απέκτησε, τιμής ένεκεν, την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, στη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μα πάνω απ’ όλα, ο Κρις έχει κερδίσει την αναγνώριση και την αγάπη των Ελλήνων, που είδαν σ’ αυτόν το υπερατλαντικό τους alter ego: Έναν ανοιχτόκαρδο τύπο, με λατρεία για τον τρόπο ζωής τους, τη μουσική και το …τσίπουρο.
Βαθειά συναισθηματικός άνθρωπος, ο Κρις εξήγησε το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2022, στη Στέγη Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, γιατί πήρε τη μεγάλη απόφαση να γίνει συμπολίτης μας. Αφηγήθηκε πως αφετηρία της γνωριμίας του με την Ελλάδα και την Ήπειρο ήταν εφτά δίσκοι γραμμοφώνου 78 στροφών, που ανακάλυψε, πριν από έντεκα χρόνια, σε ένα παλαιοπωλείο της Κωνσταντινούπολης. Ακούγοντάς τους συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για μουσικά διαμάντια. Ανάμεσά τους, ένα ηπειρώτικο μοιρολόι, ηχογραφημένο στην Αμερική, το 1930 και παιγμένο στο κλαρίνο από τον δεξιοτέχνη Αλέξη Ζούμπα κι ένας σκάρος από τον Κίτσο Χαρισιάδη.
Από τότε απέκτησε πάνω από 2 χιλ. δίσκους παλιών ηχογραφήσεων κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κόνιτσα, για να μελετήσει, επί τόπου, το ηπειρώτικο τραγούδι. Εκτός από το βιβλίο έχει εκδώσει και μουσικές συλλογές από σπάνιες ηχογραφήσεις. Και για να καταλάβουν οι ακροατές του τι εννοεί έπαιξε τους συγκεκριμένους δίσκους στο πικάπ που έφερε μαζί του, ενώ ο Πετρολούκας Χαλκιάς έπαιξε τη δική του εκδοχή για το μοιρολόι και το σκάρο. «Είναι ο καλύτερος, εν ζωή, δεξιοτέχνης του κλαρίνου», εξομολογήθηκε ο Κρις.
Ο επίλογος της σπουδαίας εκδήλωσης γράφτηκε από το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, που, μαζί με την απονομή των αναμνηστικών, πρότεινε στον Κρις να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη. Κάτι που ο Κρις απέφυγε, διπλωματικά, φοβούμενος, ίσως, μήπως πικράνει τους συνδημότες του στην Κόνιτσα,
που, όντως, τον λατρεύουν και τον αποκαλούν «ο Κρις μας».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου