Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

To υγιεινό σνακ της εβδομάδας: Ρολάκια κανέλας από την Έλενα Σερδάρη


Ρολάκια κανέλας: Το πιο λαχταριστό πρωινό βούτημα για τον καφέ μας, αλλά και το ιδανικό σνακ για το απογευματινό τσάι και τα χριστουγεννιάτικα σουαρέ για ζεστή σοκολάτα με τους φίλους. Ποιος θα μπορούσε να τους αντισταθεί; 


Μήπως όμως παχαίνουν;


Είναι γεγονός: Tα έτοιμα αρτοσκευάσματα του εμπορίου δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη σιλουέτα μας. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για τα ρολάκια κανέλας. 


Εκτός αν πρόκειται για την εκδοχή της Έλενας Σερδάρη. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, έχει μια μαγική συνταγή δέκα βημάτων για να απολαύσουμε τα λαχταριστά ρολάκια χωρίς τύψεις.





Τι θα χρειαστούμε για 12 μερίδες


Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. κρύο νερό

Για τη γέμιση:

  • 240 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1-2 κ.σ. ζεστό νερό

Για το γλάσο:

  • 2 κ.σ. maple syrup (ή μέλι)
  • 1/2 κ.γ. κανέλα


Πάμε να μαγειρέψουμε

  1. Ξεκινήστε ανακατεύοντας όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ. Αν νιώθετε ότι το μείγμα κολλάει στα χέρια σας προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
  2. Ανοίξτε φύλλο με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο σχήμα
  3. Χτυπήστε στο μπλέντερ τους χουρμάδες μαζί με 1κ.σ. ζεστό νερό και την κανέλα, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Αν χρειαστεί προσθέστε ακόμα 1 κ.σ. ζεστό νερό. Για να μαλακώσουν οι χουρμάδες πριν τους ρίξετε στο μπλέντερ βάλτε τους σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά.
  4. Απλώστε το μείγμα των χουρμάδων πάνω στην ζύμη.
  5. Προσεκτικά αρχίστε να τυλίγετε τη ζύμη μέχρι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μακρόστενο ρολό.
  6. Κόψτε σε μικρά ρολάκια με ένα μαχαίρι.
  7. Βάλτε σε λαδωμένο ταψάκι σε μικρή απόσταση το ένα ρολάκι με το άλλο. Αυτά θα φουσκώσουν και σχεδόν θα ενωθούν μεταξύ τους.
  8. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε τα ρολάκια μέσα για 15 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
  9. Στο μεταξύ φτιάξτε το γλάσο απλά ανακατεύοντας τα δύο υλικά.
  10. Μόλις βγάλετε τα ρολάκια από τον φούρνο ρίξτε κατευθείαν από πάνω το γλάσο. Αφήστε τα ρολάκια να ποτίσουν για 5-10 λεπτά πριν τα απολαύσετε.
Θερμίδες ανά ρολάκι: 138

Για το υγιεινό σνακ της εβδομάδας, επισκεπτόμαστε το     fylarhos.gr κάθε Τετάρτη. Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής που να ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, απευθυνόμαστε στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια. 
Τα στοιχεία της:






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου