Πάσχα χωρίς κουλουράκια γίνεται; Δεν γίνεται. Αλλά και διατροφή με γλυκίσματα και πειρασμούς πετυχαίνει; Αυτό, μπορεί και να γίνεται. Σίγουρα γίνεται!
Έτσι μας διαβεβαιώνει η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή. Και όχι μόνο στα λόγια, αφού η ειδικός μοιράζεται μαζί μας τρεις φανταστικές συνταγές για γκουρμέ κουλουράκια με χαμηλές θερμίδες.
Και το καλύτερο, είναι ότι οι συνταγές της Έλενας Σερδάρη όχι μόνο δεν στέκονται εμπόδιο, αλλά κατά κάποιον τρόπο σιγοντάρουν την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Μα πώς; Επειδή τα υλικά τους, πέρα από μοναδική γεύση, επιφυλάσσουν αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ιδιότητες.
Μήπως να τα φτιάχνουμε όλο τον χρόνο;
1. Nηστίσιμα κουλουράκια κανέλας
Υλικά για 40 τεμάχια, 10 γραμμαρίων το καθένα
1. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και με το σύρμα τα ανακατεύουμε
2. Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, το γαρύφαλλο και αραιώνουμε τη σόδα στον χυμό
3. Προσθέτουμε το ξύσμα
4. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά
5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ
6. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ζυμώνουμε και λίγο-λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια
7. Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα για να μην σκληρύνουν τα κουλουράκια
8. Πλάθουμε σε πλεξίδες
9. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη
10. Τα ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για 25-30 λεπτά.
Υλικά για 40 τεμάχια, 10 γραμμαρίων το καθένα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 κ.σ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.σ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
1. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και με το σύρμα τα ανακατεύουμε
2. Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, το γαρύφαλλο και αραιώνουμε τη σόδα στον χυμό
3. Προσθέτουμε το ξύσμα
4. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά
5. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ
6. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ζυμώνουμε και λίγο-λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια
7. Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα για να μην σκληρύνουν τα κουλουράκια
8. Πλάθουμε σε πλεξίδες
9. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη
10. Τα ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για 25-30 λεπτά.
Extra tip
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά, γιατί τότε τα κουλουράκια μας θα πλάθονται πιο ωραία. Αν σπάει η ζύμη στο πλάσιμο, θέλουν απλά ξεκούραση.
2. Κλασικά και αγαπημένα κουλουράκια λαδιού αλλά κάπως αλλιώς
Υλικά για 40 τεμάχια 10γραμμαρίων το καθένα
- Ενάμισι φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζάνι κονιάκ
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 φακελάκι μπέικιν
- Λίγη κανέλα
- Λίγο γαρύφαλλο
- Σουσάμι ολικής άλεσης για το πασπάλισμα
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λάδι και το κονιάκ
2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να λιώσει η ζάχαρη
3. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού
4. Προσθέτουμε το πορτοκάλι στα υγρά υλικά
5. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ρίχνουμε στα υγρά
6. Ζυμώνουμε απαλά το μείγμα,
7. Πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε
8. Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα στον φούρνο
9. Ψήνουμε τα κουλουράκια λαδιού στους 160 °C στον αέρα, για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά
3. Κουλουράκια λεμονιού με μαστίχα
Υλικά για 30-35 τεμάχια 10 γραμμαρίωντο το καθένα
- 600γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 180γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 75ml γάλα
- 150γρ. βούτυρο
- 7,5γρ. μπέικιν πάουντερ
- 7,5γρ. αμμωνία
- 2 αυγά
- 1/3κ.γ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
- 2 λεμόνια (ξύσμα)
1. Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ
2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σχεδόν κρέμα
3. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά
4. Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο-λίγο το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και την αμμωνία
5. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αφού κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, αρχίζουμε και πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε τα κουλουράκια
6. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C στον αέρα για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Από την Έλενα Σερδάρη και τον Φύλαρχο καλή Ανάσταση!
Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής που να ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, απευθυνόμαστε στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια.
Πρώτη δημοσίευση: HuffPost
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου