Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Με μεγαλοπρέπεια η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Σύλλογο Ποντίων Φυλής

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου), ένα ορόσημο για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, από το Σύλλογο Ποντίων Φυλής “Η Τραπεζούντα”, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού.

Στη βαριά κληρονομιά “που κτίστηκε μέσα από τη γενοκτονία και την προσφυγιά” και οφείλουν να σηκώσουν οι επόμενες γενιές, απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φυλής, Ιωάννης Παπαδόπουλος. “Φέτος συμπληρώνονται 105 χρόνια από εκείνη τη “μαύρη” μέρα. 105 χρόνια “φορτωμένα” με μνήμες” υπογράμμισε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι “η 19η Μαΐου δεν είναι μέρα πένθους πια, είναι μέρα αγώνα, ενότητας και διεκδίκησης. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στους γονείς μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας, γιατί αν ξεχάσουμε θα χαθούμε. Είμαστε εδώ για να απαιτούμε δικαίωση, είμαστε εδώ για να τιμούμε τη μνήμη αυτών, είμαστε εδώ γιατί είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας. Είμαστε Έλληνες του Πόντου. Απόγονοι των 353.000 άταφων νεκρών”, τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φυλής, καταλήγοντας: “Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι εθνική υπόθεση κι όλοι οφείλουμε να παλέψουμε για την επίτευξη του στόχου αυτού”.

Συγκίνηση συνεπήρε τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού αντικρίζοντας για άλλη μια φορά το μνημείο στη Στέγη Ποντίων Φυλής, που αναπαριστά μια οικογένεια Ελλήνων του Πόντου με τον πατέρα ζωσμένο στα άρματα. “Ήταν οι Έλληνες του Πόντου που παλέψανε για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ. Τιμή και μνήμη στους ήρωες του Πόντου”, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Χρήστος Παππούς.

Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Φυλής τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Συμεών, ο οποίος εν συντομία αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στον Πόντο το 2013 και σε ιστορικό γεγονός του προπάππου του, ιερέα της Σάντα, ελληνικής κωμόπολης του Πόντου.

Στοιχεία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και πως αυτή συσχετίζεται με την εισβολή στην Κύπρο, παρουσίασε στην ομιλία του με τίτλο: «Από τη γενοκτονία στην εισβολή της Κύπρου: Συνέχειες και διδάγματα», ο διδάκτωρ και γενοκτονολόγος Βασίλειος Μεϊχανετζίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η τουρκική ηγεσία που διέπραξε τα εγκλήματα στο παρελθόν, εγείρει σήμερα αίολες αξιώσεις επί των αγαθών μας και επί της Κύπρου. Και αυτή η ηγεσία εκλέγεται από τον τουρκικό λαό, η συντηρητική πλειοψηφία του οποίου φαίνεται να ενστερνίζεται τις επιδιώξεις της τουρκικής ηγεσίας. Κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει», τόνισε ο Βασίλειος Μεϊχανετζίδης, καταλήγοντας: «Η συμπλήρωση 50ετίας από την εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου υποδηλώνει και μας υπενθυμίζει ότι η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται για 900 και πλέον χρόνια, αλλά και θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και τον χαρακτηριστικό πυρρίχιο χορό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κότσιρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, Αντιδήμαρχοι, Αναπληρωτές Δημάρχου και Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Φυλής.


Αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς και την ομιλία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου