Με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού Μητροπολιτών, Αρχιερέων πατέρων της εκκλησίας και παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού τελέστηκε για πρώτη φορά στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων η γιορτή του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αθηναγόρα.
Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Αθηναγόρα του Απολογητή ανήμερα της γιορτής, το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουλίου 2024 ενώ την παραμονή στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάρδιζας, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός.
Ταπεινός κι ευπροσήγορος όπως σε όλη τη διάρκεια της δεκατετράχρονης ποιμαντικής του πορείας στην Μητρόπολη του ο κ.κ. Αθηναγόρας, δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές Ιερέων, επισήμων και του κόσμου.
Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς ο οποίος τρέφει βαθιά αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης και αγάπης στο πρόσωπό του βρέθηκε κοντά του τόσο στον εσπερινό στην Ιερά Μονή της Ντάρδιζας όσο και στον Πολιούχο των Άνω Λιοσίων Άγιο Κωνσταντίνο και του έδωσε ευχές από καρδιάς.
Τις ευχές τους έδωσαν επίσης στον εορτάζοντα Μητροπολίτη, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Στέλιος Φωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο επιλαχών βουλευτής Σταμάτης Πουλής, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Λιάκου, Γιάννης Μαυροειδάκος και Σταμάτης Σερέπας, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Αθλητισμού – Πολιτισμού Γιώργος Μαυροειδής, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Γιώργος Μαρπίνης, εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Κοινωνικών Φορέων του τόπου και πλήθος πιστών.
Εξάλλου την παραμονή της γιορτής του στην Ντάρδιζα, κοντά του βρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, η Αντιπεριφεριάρχης Βίκυ Καβαλάρη, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Αχαρνών Αθλητισμού – Πολιτισμού Νίκος Δαμάσκος, ο Αντιδήμαρχος υποδομών Φυλής Σταύρος Κατσίλας και μέλη του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων Αχαρνών και Φυλής.
Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Αθηναγόρα του Απολογιτή
Ο Άγιος Αθηναγόρας ήταν Χριστιανός φιλόσοφος και απολογητής του 2ου μ.Χ. αιώνα. Καταγόταν πιθανότατα από την Αθήνα, όπου σπούδασε τον μέσο Πλατωνισμό και τη Στωική φιλοσοφία. Άκμασε στα χρόνια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Μάρκου Αυρηλίου (161 - 180 μ.Χ.) και Κομμόδου (180 - 192 μ.Χ.).
Βασικά στοιχεία για το πρόσωπο, τη μόρφωση και το έργο του αντλούμε από τα δύο έργα του, που διασώθηκαν σε κώδικα του 914 μ.Χ., ο όποιος εκπονήθηκε στο βιβλιογραφικό εργαστήριο του Αρέθα: «Πρεσβεία περί Χριστιανών» και «Περί αναστάσεως νεκρών».
Ο Αθηναγόρας ξεχωρίζει από τους σύγχρονους του απολογητές για τη φιλολογική αρτιότητα και το προσεγμένο ύφος, ενώ στον χώρο της θεολογίας προβάλλει την ορθόδοξη τριαδολογική διδασκαλία, τη θεοπνευστία των Αγίων Γραφών και την αυστηρή ασκητική στάση στον ηθικό βίο των χριστιανών, γι' αυτό και το συγγραφικό του έργο κατέχει αξιόλογη θέση στην εκκλησιαστική γραμματεία των πρώτων αιώνων.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά βίντεο από τον εορτασμό του κ.κ Αθηναγόρα στα Άνω Λιόσια
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου