Απίθανα υγιεινά μεζεδάκια για βραδιές αγώνα με υλικά που έχουμε ήδη στο ψυγείο μας από την Έλενα Σερδάρη


Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου φτάνει στην κορύφωσή του, με τα ζευγάρια των ομάδων που πέρασαν στη φάση των «8» να έχουν γίνει γνωστά και τις ομάδες να απέχουν μόλις δυο παιχνίδια από τον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουλίου.

Μαζί με τους αγώνες φωτιά έχουν πάρει και τα σουαρέ στα σαλόνια όσων είμαστε φίλαθλοι και απολαμβάνουμε βραδιές μπάλας και μπύρας με τους κολλητούς, τις κολλητές και γιατί όχι και τα παιδιά.

Παρά την τεράστια χαρά του να φιλοξενούμε μια βραδιά αγώνα, είναι γεγονός: Σήμερα ακόμα και το πρόχειρο φαγητό, αποτελεί πολυτέλεια.

Και τί; Θα μείνουμε νηστικοί;

Φυσικά και όχι! Αλλά γιατί αντί να παραγγείλουμε να μην φτιάξουμε στο σπίτι υγιεινά σνακ και μεζεδάκια που θα συνοδέψουν υπέροχα τις μπύρες που έχουμε στην κατάψυξη (Ναι, ναι το ξέρουμε ότι έχετε μπύρες στην κατάψυξη όπως κι εμείς!)

Και πέρα από το οικονομικό, τίθεται και το ζήτημα της διατροφής. Διότι αν σε κάθε σουαρέ τρώμε ένα σωρό ανθυγιεινά φαγητά, πώς θα εμφανιστούμε όπως επιθυμούμε στις παραλίες;


Eυτυχώς, τόσο για το οικονομικό όσο και για το ζήτημα της διατροφής, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, έχει προτάσεις για μεζεδάκια που ετοιμάζονται σε χρόνο dt και μάλιστα με υλικά που οι περισσότεροι έχουμε ήδη στο ψυγείο.



1. Πανεύκολη ζύμη για πίτσα με μόλις δύο υλικά

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα

Για την ζύμη μιας πίτσας 8 κομματιών θα χρειαστούμε:

  • 200γρ. γιαούρτι 2%
  • 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (μπορούμε και αλεύρι ολικής άλεσης)

Πάμε να μαγειρέψουμε:

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο και λείο ζυμάρι
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε πάχος ενός εκατοστού
  • Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ταψί με λαδόκολλα
  • Πασπαλίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη της πίτσας
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε

Στην πίτσα μας μπορούμε να βάλουμε:

  • Κέτσαπ χωρίς ζάχαρη
  • Πέστο βασιλικού
  • Σπιτική σάλτσα ντομάτας ή πελτέ με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη (εξαρτάται από τον χρόνο και τα υλικά που διαθέτουμε)
  • Μια πηγή πρωτεΐνης όπως το τυρί χαμηλών λιπαρών, τα μανιτάρια, η γαλοπούλα
  • Φυσικά λαχανικά της αρεσκείας μας όπως ρόκα, τοματίνια, πιπεριά, ελιές

Και 2 επιπλέον tips

1. Για έξτρα αίσθημα κορεσμού συνοδεύουμε με σαλάτα.

2. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη ζύμη, μπορούμε να πάρουμε τορτίγιες ολικής ή πίτα για σουβλάκι.

2. Σάντουιτς με αγγούρι για τους αθλητές της παρέας

Για όσους ακόμα και στην ώρα του αγώνα θέλουν κάτι φουλ πρωτεϊνικό, καλοκαιρινό και υγιεινό:

1. Παίρνουμε ένα μεγάλο αγγούρι ή και δύο πιο μικρά και αφού τα πλύνουμε πολύ σχολαστικά τα κόβουμε στη μέση

2. Σε ένα πιάτο βάζουμε 160γρ. τόνο σε νερό

3. Αναμειγνύουμε τον τόνο με μια σπιτική σως από γιαούρτι, μουστάρδα, λεμόνι, πιπέρι, ρίγανη και προαιρετικά ψιλοκομμένο κρεμμύδι

4. Τοποθετούμε την τονοσαλάτα μας μέσα στο αγγούρι και απολαμβάνουμε σαν σάντουιτς.

Μερικές εναλλακτικές αντί για αγγούρι

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με βάση μια ρυζογκοφρέτα, μια μπρουσκέτα, λίγο ψωμί ή και με μια τορτίγια ολικής. Απλά με το αγγούρι δεν επιβαρυνόμαστε καθόλου με υδατάνθρακες.




3. Σπιτικά μπέργκερ

  1. Σε ψωμάκι μαργαρίτας κατά προτίμηση ολικής άλεσης, βάζουμε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά ή κιμά γαλοπούλας ή ψαροκροκέτες
  2. Προσθέτουμε λαχανικά της αρεσκείας μας
  3. Μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών
  4. Και το φτάνουμε στο τέρμα με την αγαπημένη μας σπιτική σως από γιαούρτι, μουστάρδα, λεμόνι, πιπέρι, ρίγανη και (προαιρετικά) ψιλοκομμένο κρεμμύδι



4. Τσιπς τορτίγιας με γουακαμόλε

Για τα τσιπς τορτίγιας:

  • Kόβουμε 3-4 μεγάλες τορτίγιες σε τριγωνάκια (σαν νάτσος)
  • Τις ψήνουμε στον φούρνο ή στο air fryer μέχρι να γίνουν τραγανές, είτε σκέτες ή με καρυκεύματα της αρεσκείας μας

Για το γουακαμόλε θα χρειαστούμε:

  • 350 γρ. αβοκάντο
  • Ξύσμα από δύο λάιμ
  • Χυμό από δύο λάιμ
  • Δύο κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μισή σκελίδα σκόρδο
  • Μισό κρεμμύδι
  • Μια ντομάτα

Πάμε να μαγειρέψουμε:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αβοκάντο κομμένο σε μικρά κυβάκια, το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ, το ελαιόλαδο το αλάτι και το πιπέρι

Πιέζουμε με ένα πιρούνι. Μπορούμε να κάνουμε το γουακαμόλε μας κανονικό άλειμμα ή να αφήσουμε τη σως να έχει μέσα και πιο μεγάλα κομμάτια αβοκάντο

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας

Και αν δεν μπορούμε να ετοιμάσουμε σπίτι μόνοι μας όλες αυτές τις λιχουδιές, μπορούμε να καλέσουμε τους φίλους μας ένα μισάωρο πριν τον αγώνα να ετοιμάσουμε όλοι μαζί τον μπουφέ. Δεν πρόκειται να χρειαστούμε περισσότερη από μισή ώρα.


Καλή απόλαυση!


Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής που να ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, απευθυνόμαστε στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια.

Για συμβουλές ευεξίας βρείτε την Έλενα Σερδάρη στον επαγγελματικό της λογαριασμό στο Instagram!


Πρώτη δημοσίευση: ΗuffPost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου