Φίτνες και Γκουρμέ: Μακαρονάδα κόκκινης φακής με πέστο και γαρίδες από την Έλενα Σερδάρη


Επιστροφή από τις διακοπές; Nαι... για κάποιους από εμάς μπορεί. Και τι θα πει αυτό; Ό,τι θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις βαρετές μας συνήθειες; Με τίποτα!


Είναι υπέροχο μετά την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου να ξαναβρούμε την όμορφη ρουτίνα μας. Τόσο σε ό,τι αφορά τη διατροφή, όσο και σε ό,τι αφορά την εργασία και τα χόμπι μας. Αλλά όπως εμείς έχουμε την ανάγκη για περιπέτεια, την ίδια απαίτηση έχει και το διατροφικό μας πλάνο.


Για τον λόγο αυτό, ακόμα και μια μακαρονάδα, έχει σημασία να γίνεται με μεράκι. Και πάντα με θρεπτικά συστατικά, για να μας χορτάσει και να παραμείνουμε δραστήριοι και δημιουργικοί, χωρίς λιγούρες και απότομες στιγμές εξάντλησης. Κι αν ακούγονται κάπως πολλά όλα αυτά μαζί, δεν ανησυχούμε. Η Έλενα Σερδάρη έχει φροντίσει για όλα. Με μια συνταγή που κρύβει μέσα της όλη τη γεύση του καλοκαιριού και την πικάντικη-μυστηριώδη επίγευση για όλα αυτά που μας περιμένουν να τα ζήσουμε τη σεζόν που ξεκινά.


Μακαρονάδα κόκκινης φακής με πέστο και γαρίδες λοιπόν! Για να δούμε... είναι εύκολο;


Πιο εύκολο δεν γίνεται, μας διαβεβαιώνει η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή.


Για 4 μερίδες θα χρειαστούμε:


- 300γρ. ζυμαρικά με βάση την κόκκινη φακή (μπορούμε να βάλουμε οποιοσδήποτε ζυμαρικό με βάση τα όσπρια, καθώς και ζυμαρικά ολικής ή χαρουπιού, για αύξηση του αισθήματος κορεσμού ή πολύ απλά για να χορτάσουμε πιο εύκολα και για πιο πολλές ώρες)


- 500γρ. γαρίδες μικρές καθαρισμένες


- 2-3κ.σ. Πέστο καυτερό (ανάλογα με την ένταση που θέλουμε να δώσουμε μπορούμε και παραπάνω)


- Λαχανικά της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα (π.χ. Αγγούρι, πιπεριά, μαρούλι, καρότο, κολοκύθι)


- 1 κ.σ. Ελαιόλαδο


Πάμε να μαγειρέψουμε:


- Βράζουμε τα ζυμαρικά για 9 λεπτά


- Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 1 κ.σ. Ελαιόλαδο και τις γαρίδες για 2 λεπτά να θωρακιστούν


- Προσθέτουμε το πέστο και ανακατεύουμε


- Αφού σουρώσουμε τα ζυμαρικά, τα προσθέτουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και σβήνουμε τη φωτιά


- Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν


- Αφαιρούμε από το σκεύος και σερβίρουμε μαζί με τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε βαθιά πιάτα



Τι θα μας προσφέρει αυτή η μακαρονάδα, πέρα από την απίθανη γεύση της;

Tα ζυμαρικά από εναλλακτικά άλευρα και ιδίως τα ζυμαρικά οσπρίων, είναι μια νέα, ανερχόμενη τάση. Θεωρούνται θρεπτικές και νόστιμες εναλλακτικές για να εμπλουτίζουμε την καθημερινή ισορροπημένη διατροφή μας. Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά ωστόσοαπό κόκκινες φακές, είναι τέλεια για όσους πάσχουμε από αναιμία, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε σίδηρο.


Παράλληλα το πέστο, με τόσο λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες προσθέτει γεύση στο πιάτο μας χωρίς να θέτει εμπόδια στην προσπάθεια απώλειας βάρους. 


Τέλος οι γαρίδες, νοστιμότατες και ιδιαίτερα πλούσιες σε πρωτεΐνη δημιουργούν άμεσα το αίσθημα του κορεσμού βοηθώντας μας να τρώμε ισορροπημένα αλλά να παραμένουμε χορτάτοι και «δυνατοί» για ώρες.


Συγκεκριμένα, ανά μερίδα, τα ζυμαρικά μας προσφέρουν:

Ανά μερίδα (50γρ. Ζυμαρικά + 120γρ. Γαρίδες) 

- 300 θερμίδες

- 30 γραμμάρια πρωτεΐνης

- 2γραμμάρια φυτικών ινών

- Φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο


Σκέφτεσαι να κάνεις μια νέα αρχή στη διατροφή σου από Σεπτέμβρη; Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής, που θα ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές σου μοναδικές ανάγκες, απευθύνσου στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια.




Για συμβουλές ευεξίας βρείτε την Έλενα Σερδάρη στον επαγγελματικό της λογαριασμό στο Instagram!






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου