Η Έλενα Σερδάρη μας φτιάχνει το πιο αφράτο Μπέιγκελ γεμάτο πρωτεΐνη για να αρχίσει τέλεια η νέα εβδομάδα


Μπαίνουμε δυναμικά στην τελευταία Δευτέρα του Σεπτέμρβη: Ενός μήνα με τα πάνω και τα κάτω του, που κάθε χρονιά απαιτεί τρομερή ενέργεια για να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις της νέας σεζόν. Εξίσου απαιτητικός είναι όμως και ο Οκτώβρης, για όσους θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και δραστήριοι. Κι αν τις προηγούμενες εβδομάδες τα τοστ, οι τορτίγιες και οι μπακέτες έπεσαν βροχή, αυτή την εβδομάδα θέλουμε κάτι διαφορετικό. Μα τι θα είναι αυτό το διαφορετικό; Και θα είναι άραγε εξίσου υγιεινό και light;


Η απάντηση είναι σε όλα ναι! Γιατί η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή έχει την τέλεια συνταγή για το πιο αφράτο και healthy μπέιγκελ.



Ναι αλλά τί στο καλό είναι το μπέιγκελ;


Το μπέγκελ, ή μπέιγκελ, είναι αρτοσκεύασμα που στα καταστήματα παρασκευάζεται με αλεύρι, μαγιά και ζάχαρη σε σχήμα κουλουριού. Πρόκειται δηλαδή για ένα πεντανόστιμο στρογγυλό ψωμάκι με τρύπα στη μέση. Η συνταγή έχει τις ρίζες της στις εβραϊκές κοινότητες της Πολωνίας. Όμως η Έλενα, για χάρη του διατροφικού μας πλάνου, θα «πειράξει» λιγάκη τη συνταγή.


«Τα bagels πρωταγωνιστούν πλέον στους καταλόγους brunch γι’ αυτό τον λόγο σας έφτιαξα αυτή τη συνταγή για γρήγορα και πρωτεϊνικά bagels στο σπίτι», επισημαίνει η Έλενα Σερδάρη. 



Λοιπόν; Πάμε να μαγειρέψουμε;

Για τα μπέιγκελ ψημένα στο air fryer θα χρειαστούμε:

- 250γρ. Φάρινα ολικής άλεσης (για έξτρα φυτικές ίνες σε σχέση με το λευκό αλεύρι)

- 300γρ. γιαούρτι 2%

- Ελάχιστο αλάτι

- 1 αυγό για επάλειψη

- Σπόρους chia (ή παπαρουνόσπορο ή μαύρο σουσάμι όπως έχουν οι κλασικές συνταγές)


Ξεκινάμε;

👉🏼 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το γιαούρτι και το αλάτι, ώσπου να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα

👉🏼 Αφού χωρίσουμε τη ζύμη στα 3, αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη και φτιάχνουμε ομοιόμορφα μπαλάκια. Τα πιέζουμε ελαφρώς και με ένα καπάκι από μπουκάλι, κάνουμε μια τρύπα -το σήμα κατατεθέν τους- στο κέντρο τους

👉🏼 Ψήνουμε για 16 λεπτά (13 μπροστά και αλλά 3 πίσω) στους 200 βαθμούς Κελσίου

👉🏼 Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα κόβουμε στα δύο και τα γεμίζουμε με τα υλικά της επιλογής μας


🥯 Υπέροχες γευστικές προτάσεις από την Έλενα για τη γέμιση

Τα μπέιγκελ μπορούν να αποτελέσουν βάση για πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς όπως:


- Μπέιγκελ με τυρί κρέμα, σολομό και αγγούρι

- Με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό

- Με scrambled eggs

- Με τυρί και γαλοπούλα

- Με σος γιαουρτιού, ρόκα και αλλά λαχανικά

- Με φιστικοβούτυρο και μπανάνα

- Με τονοσαλάτα


Γιατί να προτιμήσουμε σπόρους chia;


1. Απορροφούν περισσότερο από 10 φορές το βάρος τους σε νερό με αποτέλεσμα να νιώθουμε κορεσμό, συμβάλλοντας στις προσπάθειές μας για έλεγχο του σωματικού βάρους.

2. Μειώνουν την χοληστερόλη

3. Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

4. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

5. Είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

6. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β


Σκέφτεσαι να κάνεις μια νέα αρχή στη διατροφή τον Οκτώβρη; Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής, που θα ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές σου μοναδικές ανάγκες, απευθύνσου στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια.

Για συμβουλές ευεξίας βρείτε την Έλενα Σερδάρη στον επαγγελματικό της λογαριασμό στο Instagram!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου