Σάββατο με κρύο και «χουχουλιάρικο» καιρό. Τι καλύτερο για σήμερα, από ένα ζεστό ρόφημα κακάο; Αυτή είναι η αγαπημένη μας επιλογή, όταν κάνουμε απογευματινό σουαρέ στο σπίτι, όταν θέλουμε να διαβάσουμε το βιβλίο μας ή απλώς να χαλαρώσουμε με τη μουσική μας στο σαλόνι.
Όμως αλήθεια, μας κάνει καλό το κακάο;
Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή απαντά ένα μεγάλο και ηχηρό «ναι». Και μας εξηγεί και το γιατί. Για να δούμε τι έχει να μας πει.
Τι οφέλη επιφυλάσσει για τον οργανισμό μας το κακάο
1. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στη σκόνη του κακάο, προκαλούν αγγειοδιαστολή και κατά συνέπεια ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, κυρίως σε άτομα με υπέρταση.
2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Παράλληλα με την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, τα συστατικά που περιέχονται στο κακάο, μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και ελαττώνουν την φλεγμονή. Κι όλα αυτά προφυλάσσουν τον οργανισμό από τα ενδεχόμενα της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού.
Ήδη από το 2015 σε εννέα μεγάλες μελέτες, με δείγμα 157.800 συμμετέχοντες, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που σημείωσαν την υψηλότερη κατανάλωση κακάο και σοκολάτας είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και συνολικής θνησιμότητας.
3. Κακάο VS φλεγμονής
Οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα στην καθαρή σκόνη κακάο, αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Για αυτό και εξουδετερώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που εκτοξεύουν τον κίνδυνο φλεγμονής, μιας κατάστασης που συνδέεται με παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και άλλα χρόνια νοσήματα.
4. Το κακάο πιδρά ευεργετικά στην υγεία του εγκεφάλου
Αρκετές είναι επίσης οι μελέτες που έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες
1. Βελτιώνουν και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου
2. Συμμετέχουν σε βιοχημικά μονοπάτια παραγωγής νευρώνων και ενώσεων σημαντικών για την λειτουργία του εγκεφάλου.
Με αυτόν τον τρόπο η κατανάλωση κακάο συμβάλλει σε λειτουργίες όπως η μνήμη, η συγκέντρωση και άλλες γνωσιακές δεξιότητες, ενώ είναι πιθανόν να προλαμβάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Εδώ υπάρχει ένα «αλλά»
Η επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται το κακάο στην βιομηχανία τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της περιεκτικότητάς του σε πολύτιμες πολυφαινόλες. Ως εκ τούτου, έχει σημασία να επιλέγουμε ένα προϊόν όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένο, ενώ όταν πρόκειται για σοκολάτα ή κάποιο έτοιμο ρόφημα, να επιλέγουμε κάποιο με περιεκτικότητα πάνω από 70% σε στερεό κακάο.
Κακάο και λιπαρά
Η περιεκτικότητα του κακάο σε λιπαρά (βούτυρο κακάο) κυμαίνεται από 17 έως 30%, ανάλογα με την προέλευσή του (ποικιλία φυτού, περιοχή, χρόνος ωρίμανσης κλπ). Η προέλευση του καρπού καθορίζει επίσης και την περιεκτικότητα του κακάο σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.
Το κορεσμένο λίπος στο βούτυρο κακάο είναι κυρίως στεαρικό και λιγότερο παλμιτικό (πράγμα που αυξάνει την LDL χοληστερόλη). Ταυτόχρονα το 1/3 των λιπαρών στοιχείων αποτελείται από το ωφέλιμο ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο οξύ που περιέχεται και στο ελαιόλαδο).
Οπότε, για να απολαμβάνουμε τα οφέλη του κακάο χωρίς να επιβαρύνουμε τη διατροφή μας με περιττά λιπαρά, καλό είναι να το καταναλώνουμε σε μορφή προϊόντων όσο γίνεται πιο «καθαρών», διαβάζοντας πάντα τις ετικέτες για την περιεκτικότητα του προϊόντος σε λιπαρά αλλά και πρόσθετη ζάχαρη.
Πόσο κακάο πρέπει να πίνουμε και πώς
- Πίνουμε το πολύ 2-4 κούπες την εβδομάδα
- Διαλέγουμε υψηλής ποιότητας σκόνη κακάο, με ελάχιστα λιπαρά
- Χρησιμοποιούμε άπαχο ζωικό ή φυτικό γάλα
- Ετοιμάζουμε το κακάο μας χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων συστατικών, διότι το κακάο από μόνο του αποδίδει 45 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου