Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Διατροφή μετά τα Χριστούγεννα: Η Έλενα Σερδάρη βγάζει 4 «άσους από το μανίκι» για να επανέλθουμε χωρίς στερήσεις


Αρχές Ιανουαρίου και ενώ είμαστε πολύ χαρούμενοι για την καινούργια χρονιά, δεν ισχύει το ίδιο και για τα «καινούργια» κιλά. Παραδοσιακά γλυκίσματα, εστιατόρια, λικέρ μετά το φαγητό: Όλα αυτά είναι φυσικό να έχουν τον αντίκτυπό τους στο νούμερο που αναγράφεται στη ζυγαριά.


Και το χειρότερο είναι ότι αυτές τις μέρες μας διέπει και ένα «συναισθηματικό ξεφούσκωμα» για το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα μας κουνάνε μαντήλι. Δεν χρειάζεται να γευτούμε και την πίκρα της απότομης αναπροσαρμογής στο αυστηρό μας διατροφικό πλάνο. Σωστά;


Για να τα «ξαναβρούμε» με το σώμα μας, αλλά και να ανακτήσουμε την καλή μας διάθεση, απευθυνθήκαμε στην Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγο-διατροφολόγο με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή. Η ειδικός μας βοηθά να επιστρέψουμε στη γραμμή και τις υγιεινές μας διατροφικές συνήθειες χωρίς να μας πάρει από κάτω.


Τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε;


1. Περιορίζουμε μία-μία τις παρασπονδίες και όχι όλες μαζί και απότομα


Είναι βασανιστικό αν αφήσαμε τον εαυτό μας στις γιορτές να απολαύσει τις αγαπημένες του λιχουδιές, ένα ποτό ή ένα καλό φαγητό, να του τα κόψουμε όλα μαχαίρι. Και μάλλον δεν θα δουλέψει. Οπότε ξεκινάμε κόβοντας τις παρασπονδίες μία-μία.

    Μερικά παραδείγματα:

  • Αν τρώγαμε έναν κουραμπιέ και ένα μελομακάρονο σε ημερήσια βάση, σιγά-σιγά διαλέγουμε ένα από τα δύο. Και όταν τελειώσουν τα γλυκά των Χριστουγέννων, τα αντικαθιστούμε με ένα φρούτο και 5-6 ξηρούς καρπούς.
  • Αν πίναμε μια μπύρα των 500ml προσπαθούμε να την μειώσουμε στα 330ml, έπειτα στα 250ml και στο τέλος να επανέλθουμε στα 1-2 ποτήρια των 250ml την εβδομάδα. 
  • Μειώνουμε τις ποσότητες κρέατος που καταναλώναμε και στη θέση τους βάζουμε λίγη σαλάτα
  • Αφαιρούμε από τη ζεστή σοκολάτα πρόσθετα όπως η σαντιγί και το σιρόπι
Αυτές οι μικρές παραχωρήσεις από την πλευρά μας, αυτόματα θα μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων. Και χωρίς καν να νιώσουμε τρομερή στέρηση. Αντίθετα, όταν φτάνουμε στα άκρα, με μέσα όπως η αφαγία ή η ελάχιστη θερμιδική κάλυψη των ημερησίων αναγκών, το πιθανότερο είναι είτε να μας πιάσει μελαγχολία και ακεφιά, είτε να ξεσπάσουμε τρώγοντας άφθονα «απαγορευμένα» εδέσματα.

2. Αποφεύγουμε να ζυγιστούμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε από τις διακοπές μας


Γιατί τότε, ο αριθμός της ζυγαριάς θα προσμετρά εκτός από το 

κανονικό μας βάρος και την κατακράτηση υγρών που προκαλείται εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού, junk food και αλκοόλ και της δυσκοιλιότητας λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος, για όσους είχαμε πάει ταξίδι

Οπότε, ας δώσουμε στον εαυτό μας μια εβδομάδα περιθώριο προτού ανέβουμε στη ζυγαριά.



3. Δεν σκέφτόμαστε τα τυχόν διατροφικά λάθη που κάναμε κατά την περίοδο των γιορτών


Αντίθετα, επικεντρωνόμαστε στο να βελτιώσουμε την διατροφή μας από εδώ και στο εξής. Ως εκ τούτου, ετοιμάζουμε μια λίστα με τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε από εδώ και πέρα και με βάση αυτά, τα ωράρια μας και τις ενεργειακές ημερήσιες ανάγκες μας, οργανώνουμε τα γεύματά μας.


4. Εστιάζουμε:


  • Στην άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γιαούρτι)

  • Τα φρέσκα εποχιακά φρούτα και λαχανικά (μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια, μανταρίνια)

  • Τους μη - επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί και ζυμαρικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτα, γλυκοπατάτα

  • Τα όσπρια και

  • Τα καλά λιπαρά (ψάρι, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, αλείμματα ξηρών καρπών και ταχίνι)


Έτσι, θα παραμείνουμε χορτάτοι, αλλά και ευχαριστημένοι.

  • Με γλυκίσματα όπως το γιαούρτι με δημητριακά, μέλι, ταχίνι και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα

  • Με ροφήματα όπως το τσάι και το κακάο με τη λιγότερη δυνατή -κατά προτίμηση ακατέργαστη- ζάχαρη

  • Με χορταστικά ζεστά πιάτα και σούπες ή βελουτέ με καρυκεύματα

  • Με πλούσιες λαχταριστές δροσερές σαλάτες, που μπορούμε να εμπλουτίσουμε με υγιεινό τυρί (π.χ. φέτα, cottage, τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά) σταφίδες (ξανθές ή μαύρες), ελαφριά σπιτικά ντρέσινγκ (βινεγκρέτ ή σως με βάση το γιαούρτι) και ξηρούς καρπούς ή homemade κρουτόν

Από την Έλενα Σερδάρη και τον Φύλαρχο καλή χρονιά. Γεμάτη υγεία, ευεξία και τροφές που κάνουν καλό στο σώμα μας αλλά κυρίως στην ψυχή μας.


Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής, που θα ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, απευθυνόμαστε στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια.


Για συμβουλές ευεξίας ακολουθούμε την Έλενα Σερδάρη στον επαγγελματικό της λογαριασμό στο Instagram!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου