Πώς συνδυάζουμε τις κορυφαίες υπερτροφές για να απολαμβάνουμε όλα τους τα οφέλη - Από την Έλενα Σερδάρη φυσικά



Ετοιμαζόμαστε αύριο Σάββατο να πάμε στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας; Ιδανική ευκαιρία! Ας κάνουμε μια λίστα με υγιεινές τροφές. 


Όμως δεν έχει σημασία μονάχα να ψωνίσουμε τις κατάλληλες τροφές. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει να τις συνδυάσουμε σωστά μεταξύ τους. 


Και τι θα πει συνδυάζουμε «σωστά» τις τροφές; 


Συνδυάζουμε σωστά τα τρόφιμά μας, έτσι ώστε τα ωφέλιμα συστατικά του καθενός να «κουμπώνουν» με του άλλου. Και δίχως κάποια τροφή να σαμποτάρει τη δράση της άλλης. 


Και που να ξέρουμε τι είναι σωστό και τι λάθος;


Προφανώς εμείς δεν ξέρουμε γιατί δεν είναι η δουλειά μας. Ωστόσο, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, γνωρίζει όλα όσα πρέπει να φροντίσουμε καθώς προετοιμάζουμε τα γεύματά μας! Πάμε να δούμε τι μας προτείνει; Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε.

 


Συνδυάζοντας τροφές...


1. Τα ρεβίθια με τα παντζάρια


Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6. Και η βιταμίνη Β6 βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το μαγνήσιο που περιέχουν τα παντζάρια. Άρα; Ιδανικό ταίριασμα!

Οπότε, αν βράσουμε ρεβίθια και τα κάνουμε σαλάτα με ψιλοκομμένο παντζάρι, λίγο τυρί κότατζ και μερικά καρύδια, έχουμε ένα γεύμα αφενός χορταστικό και αφετέρου τρομερά ωφέλιμο. Τι περιμένουμε λοιπόν;



2. Το λεμόνι και πράσινο τσάι


Η προσθήκη λεμονιού σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των αντιοξειδωτικών, δηλαδή κατεχινών που περιέχει το τσάι. Και η γεύση μιλάει από μόνη της! 


3. Η ντομάτα και το αβοκάντο 


Τα μονοακόρεστα λιπαρά του αβοκάντο, κάνουν το λυκοπένιο της ντομάτας τέσσερις φορές πιο ισχυρό. Οπότε, στο αβοκάντο τοστ της κυριακής, δεν παραλείπουμε να ψιλοκόψουμε και λίγη ντομάτα. Η μπορούμε να κάνουμε για μεσημεριανό μια δροσερή σαλάτα με ντοματίνια, αβοκάντο, τυρί κρέμα ελαφρύ, παξιμαδάκια βρώμης και παρθένο ελαιόλαδο. Γεύση, θρέψη και ένας ιδανικός αριθμός θερμίδων, όλα στο πιάτο μας.  





4.  Οι φακές και το σπανάκι με τα προϊόντα ολικής άλεσης ή τα εσπεριδοειδή 


Ο μη αιμικος σίδηρος που περιέχουν τόσο η φακή όσο και το σπανάκι, απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μας όταν συνδυάζουμε αυτές τις τροφές με προϊόντα όπως τα παξιμάδια ολικής άλεσης και το στημένο λεμόνι. 


Και εκτός αυτού, οι περισσότεροι, όταν τρώμε σπανακόριζο ή φακές σούπα, τρώμε ούτως ή άλλως δίπλα ένα παξιμαδάκι ή μια φετούλα μαύρο ψωμί. 


Βέβαια υπάρχουν και άλλοι δρόμοι πέρα από το παραδοσιακό μονοπάτι. Για παράδειγμα, μια φοβερή ιδέα είναι μια παγωμένη σαλάτα με φακές, μπέιμπι σπανάκι, θρυματισμένο παξιμάδι και μια σως με μουστάρδα, λεμόνι και μπαλσάμικο ξύδι. Θα γλείφουμε τα δάχτυλά μας!




Από την Έλενα Σερδάρη και τον Φύλαρχο, καλή όρεξη, με γρήγορες και θρεπτικές συνταγές και καλό Σαββατοκύριακο!

Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής, που θα ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, απευθυνόμαστε στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου